Home Κατασκήνωση
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2017

Δήλωσε έγκαιρα συμμετοχή!

 

 

 

 

 
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2014

4.1.1.1

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα κατασκηνωτικά σεμινάρια της πρώτης περιόδου. Όσοι ενδιαφέρεστε να πάρετε μία γεύση απο τη ζωή στην κατασκήνωση, δείτε το φωτογραφικό υλικό με μερικές από τις δραστηρίοτητες των κατασκηνωτών.

 

 

 

 
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2013

ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»

με το Γενικό Σύνθημα
«ΜΕΣΙΤΕΥΕ ΣΤΟΝ ΥΙΟ ΣΟΥ»

 

 

 

4.1.1.1

 

 

 

 
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2010

ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»

με το Γενικό Σύνθημα
«ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ, ΦΥΛΑΧΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΙΚΟΥΣ ΘΕΟΥΣ»

 

Πώς ζήσαμε τα φετινά Κατασκηνωτικά Σεμινάρια 2010!

 

4.1.1.1Στα Κατασκηνωτικά Σεμινάρια των Εκπαιδευτηρίων μας ζήσαμε κι αυτό το καλοκαίρι δύο περίπου εβδομάδες ζωής αξέχαστης, ζωής με φίλους πραγματικούς. Ζωής ξεκούρασης και γνήσιας ψυχαγωγίας, με καθημερινό πρόγραμμα πλούσιο σε δραστηριότητες, εμπειρίες και γνώση. Ζωής που νοηματοδοτήθηκε από τις αλήθειες της πίστης μας και τις αξίες του ελληνικού μας πολιτισμού. Χαρήκαμε το παιχνίδι, το μπάνιο, την απασχόληση με πράγματα ενδιαφέροντα, την ομαδική ζωή, τις αναφορές σε ουσιαστικά θέματα της ζωής, την επικοινωνία μας με το Θεό μέσα στη φύση, το καλό φαγητό. Αλλά αυτά μάς έλειψαν γρήγορα μετά την αναχώρησή μας κι είναι πολλές οι στιγμές που τα αναπολούμε!

 

Αξέχαστες αναμνήσεις:


Αλήθεια, τι μπορεί να ξεχάσει κανείς; Σίγουρα όχι το μοναδικό πρωινό ξύπνημα, με τη φανταστική γυμναστική - τουλάχιστον της κ. Αρχηγού, που έχει αποκτήσει πολυπληθείς οπαδούς, ώστε πρέπει ν΄ ανησυχεί ο γυμναστής του Σχολείου μας! Ούτε τις βουτιές και το παιχνίδι στο μπάνιο, που φέτος διανθίστηκε και με πόλο. Και φυσικά ούτε  τα θεατρικά, με τα οποία άλλοτε με γέλιο κι άλλοτε με σοβαρότητα λαχταράμε, ανάμεσα στις άλλες επιδιώξεις μας, να περάσουμε εύστοχα μηνύματα. Κι ύστερα, το ομαδικό τραγούδι, που νιώθουμε να μας ενώνει! Οι περίπατοι στο βουνό. Θυμηθείτε τη συλλογή εκεί μιας ...ατέλειωτης σειράς «αξιόλογων ευρημάτων», τα οποία παρουσιάσαμε με ωραία παχιά λόγια, προκειμένου να προκριθούμε στο διαγωνισμό. Όσο για τα παιχνίδια και τα πρωταθλήματα; Ισοδύναμες οι ομάδες, σκληρή η προσπάθεια, αλλά όλοι αναγνωρίζαμε τους νικητές. Αμ, εκείνα τα υπέροχα φαγητά και τα πλούσια παγωτά, στα οποία δεν μπορείς  ν΄ αντισταθείς;
Θυμόμαστε όμως και τις στιγμές εθνικής περηφάνιας κατά την έπαρση και υποστολή της Σημαίας. Την ώρα της σοβαρής συζήτησης για θέματα που απασχολούν την ηλικία μας και την κοινωνία μας. Ιδιαίτερα, όπως το ομολογούμε κάθε φορά τη βραδιά του απολογισμού, την ευλογημένη ώρα της βραδινής και πρωινής προσευχής, όπου οι ψυχές μας γαληνεύουν. Όπως και τις ευκαιρίες να πλησιάσουμε στα ιερά μυστήρια της Εξομολογήσεως και της θ. Κοινωνίας, που ανοίγουν τα φτερά μας σ΄ έναν άλλο κόσμο. Και, τέλος, την ώρα ειλικρίνειας, που σβήνει από μέσα μας κάθετι που έτυχε να μας «ψυχράνει» με τα συνομαδόπουλά μας.

 

Ώρες Σεμιναρίων:


Σ΄ όλα αυτά, που γεμίζουν το καθένα με ξεχωριστό τρόπο το κατασκηνωτικό μας πρόγραμμα, ιδιαίτερο τόνο δίνει βέβαια και η παρουσία των καθηγητών – συνεργατών του Σχολείου μας. Έτσι και φέτος. Η κ. Λυδία, αν και φιλόλογος, παρουσιάστηκε πάλι με διαθέσεις επιτελικές νυχτερινών επιχειρήσεων. Οι φακοί παραμάσχαλα και, αν θέλετε καραμέλες και βαθμούς, κάντε τούς ντετέκτιβς στα σκοτεινά. Αν δεν σας είναι εύκολο, κανένα πρόβλημα! Η κ. Λυδία έχει επίσης ετοιμάσει παρουσίαση για τη ζωή των τυφλών και την εκπαίδευσή τους! Μας εκπαίδευσε, λοιπόν, αναλόγως και μας έβαλε να γράψουμε και στο σύστημα Μπράιγ. Ο φυσικομαθηματικός του Σχολείου μας βάλθηκε να αφήσει τους ηλεκτρολόγους χωρίς δουλειά! Δεν έφτασε που μας θύμισε όλα εκείνα τα συμπαθητικά περί ηλεκτρικού ρεύματος (ένταση, τάση, ισχύς κ.τ.ό.), αλλά πέρασε και στο παρασύνθημα: Τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε ηλ. συσκευές, τι κάνουμε σε περίπτωση βραχυκυκλώματος στο σπίτι ή σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας κ.λπ. Μέχρι και ντουί μας έδωσε να διαλύσουμε και να επανασυναρμολογήσουμε! Ο φυσικός μας, εξάλλου, ήρθε σούπερ οργανωμένος και πάλι (θυμηθείτε την οργάνωση που έκανε για την εκδρομή στην Παύλιανη), να μας παρουσιάσει με συνοδεία προβολής πολλά εντυπωσιακά πράγματα για τον ήλιο του ηλιακού μας συστήματος και τους ήλιους άλλων συστημάτων και γαλαξιών. Ήταν τη μέρα που είχαμε πάρει το αγιογραφικό σύνθημα «Ο Θεός φως εστι». Πραγματικά, όλα συνδέθηκαν πολύ ταιριαστά. Το είπαμε! Ο κύριος διακρίνεται για good timing!.. Όπως διακρίνεται και ο φιλόλογος-ιστορικός του Σχολείου μας για την αγάπη του στην ιστορία. Πολύ ενδιαφέροντα τα θέματά του για τις μεγάλες ανακαλύψεις του 15ου αι. και για τη γυναίκα στο Βυζάντιο. Η καλή μας επίδοση στα «τεστ», που μας κάνει μετά τις παρουσιάσεις του, επιβεβαιώνουν την προσοχή με την οποία τις παρακολουθούμε…
Αλλά, θυμόμαστε και το άλλο, που ίσως να μην πρέπει να λάβει δημοσιότητα, μη τυχόν κι έχουμε συνέπειες: Κάποιος σ΄ αυτή την κατασκήνωση έχει αναλάβει εκστρατεία κατά της Coca Cola. Έχει βαλθεί με μανία να την εξαφανίζει μετατρέποντάς την σε νερό! Τελικά, μας εξήγησε το μυστικό: δεν ήταν μαγεία ήταν χημεία! (θαυματουργό το θειοθειικό νάτριο…). Θαυματουργό και το νεράκι! Με λίγο ξύδι μετατρέπεται σε μπαταρία για ν΄ ανάβουμε τα ledάκια μας τα βράδια. Αν δεν πετύχει το πείραμα, η αρχηγός μάς έδωσε την εναλλακτική: Ανάψτε τα ωραία διακοσμητικά κεριά που φτιάξαμε!
Ύστερα απ΄ όλα αυτά είναι δυνατό, γιατρέ μας κ. Κουρκουντή, να μην αναπτύξεις κάποια εξάρτηση; Βέβαια, δεν εννοούμε στο τσιγάρο, στον Η/Υ, στη μόδα και στη σιλουέτα, για τα οποία μας μιλήσατε στην πειστική σας παρουσίαση. Μιλάμε για την εξάρτηση στα Κατασκηνωτικά Σεμινάρια. Μ΄ αυτήν τι θα κάνουμε; Μας πιάνει αρκετά νωρίς και γίνεται αφόρητη προς το τέλος της σχολικής χρονιάς! Μήπως πρέπει οι υπεύθυνοι να οργανώσουν επιτέλους και μια χειμερινή περίοδο; Νομίζουμε ότι αυτό θα αποτελούσε μια πρωτοτυπία για το Σχολείο μας και, βέβαια, υποθέτουμε ότι θα είχε και ανάλογη προσέλευση. Ας μελετήσει λοιπόν την πρότασή μας η σεβαστή Διεύθυνση…

 

Οι Παρατηρητές

 

 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΝΘΗΜΑΤΟΣ 2010

«Τεκνία, φυλάξατε ἑαυτούς ἀπό τῶν εἰδώλων» (Α΄ Ιωάν. ε, 21)
(Παιδιά μου, φυλαχτείτε από τους ψεύτικους θεούς.)

 

Αγαπητά μας παιδιά,


Με πολλή χαρά σας βλέπουμε σήμερα στην Κατασκήνωσή μας. Καλώς ήρθατε. Σας ευχόμαστε ολόψυχα να περάσετε όλες τις μέρες της Κατασκηνωτικής Περιόδου με χαρά και υγεία και με τον Χριστό και την Παναγία μας να σας συντροφεύουν στις παρέες σας και στα παιχνίδια σας.
Σεις, τα παιδιά που έχετε έρθει στην Κατασκήνωση, είστε όλα βαπτισμένα και έχετε το καθένα το χριστιανικό του όνομα. Κανένα παιδί από τη συντροφιά μας δε θέλει να προδώσει τη χριστιανική πίστη του. Αυτή η πεποίθηση μου δίνει το δικαίωμα αλλά και μου γεννάει την υποχρέωση να σας μιλήσω σήμερα για ένα σπουδαίο θέμα, που πρέπει τα χριστιανόπουλα να είναι ενημερωμένα. 
Το θέμα αυτό είναι η περιφρόνηση της Χριστιανικής Πίστης που παρατηρείται από πολλούς στις μέρες μας. Είναι η απομάκρυνση της Κοινωνίας μας από το Χριστό.

Δύο σημεία θα σας αναφέρω σαν διαπιστώσεις της αποστασίας και απομάκρυνσης της Κοινωνίας από τη ζωντανή πίστη του Χριστού μας. Το πρώτο είναι η απουσία των χριστιανών από την εκκλησία, από τον τακτικό Εκκλησιασμό της Κυριακής. Σκεφτείτε πως από τους 100 χριστιανούς της πατρίδας μας μόνον οι 4-5 εκκλησιάζονται τακτικά κάθε Κυριακή. Αυτή η συνεχής απουσία των πολλών σηματοδοτεί κάτι το πολύ σοβαρό. Πίσω από αυτό το φαινόμενο κρύβεται μια βαριά πνευματική αρρώστια. Πού άραγε βρίσκονται οι 95 από τους 100 χριστιανούς, αυτοί που περιφρονούν τη λατρεία του Θεού κατά την ημέρα της Κυριακής; Στις διασκεδάσεις της νύχτας του Σαββάτου, στον ύπνο, στις εκδρομές; Πολλές οι δικαιολογίες που φέρνουν και πολλά τα αίτια. Αλλά τίποτε δεν νομιμοποιεί την απουσία τους.
Αλλά το δεύτερο και το πιο βαρύ είναι η απομάκρυνση του Χριστού από τις καρδιές των ανθρώπων. Είναι – πιο συγκεκριμένα – η άρνηση του ανθρώπου στο να εφαρμόζει τις εντολές του Χριστού.

Φέρνουμε απλά παραδείγματα, εκθέτοντάς τα αντιπαραθετικά σε δεύτερο πρόσωπο:
α. Ο Χριστός μάς διδάσκει να λέμε την αλήθεια και να είμαστε ειλικρινείς στη ζωή μας. Συ, όμως, λες ηθελημένα ψέματα, είσαι ανειλικρινής και έτσι πολλές φορές ξεγελάς και εξαπατάς το συνάνθρωπό σου και περιφρονείς την εντολή του Χριστού.
β. Ο Χριστός παραγγέλλει να είσαι δίκαιος σ’ όλες τις πλευρές της ζωής σου. Συ, όμως, πολλές φορές διαπράττεις αδικίες με τις δοσοληψίες σου, με τις παράνομες πράξεις και τα βλαπτικά λόγια σου. Ο Χριστός λυπάται γιατί Τον αρνείσαι.
γ. Η διδαχή της Εκκλησίας σε συμβουλεύει: Να είσαι προσεχτικός στη ζωή σου, σεμνός στην ενδυμασία σου, στη συμπεριφορά σου, στα λόγια σου, στα θεάματά σου, δηλαδή στο τι θα επιτρέπεις να δουν τα μάτια σου. Συ, όμως, με την εν γένει στάση και τα φερσίματά σου δημιουργείς αταξίες, φιλονικίες, σκάνδαλα και επιβλαβείς προκλήσεις. Έχεις την αξίωση να έχεις το Χριστό φίλο και προστάτη στην καθημερινή ζωή σου;
δ. Ας κοιτάξουμε με μια σύντομη ματιά και την πλευρά της κοινωνίας μας: Ο Χριστός διδάσκει πως οι χριστιανοί πολίτες πρέπει να είναι ακέραιοι, ειλικρινείς, δίκαιοι και όχι άδικοι και χρηματολάτρες. Αλλά οι πιο πολλοί άνθρωποι σήμερα μέσα στη χριστιανική λεγόμενη κοινωνία μας είναι ανέντιμοι στις συναλλαγές τους, αφερέγγυοι και φοροφυγάδες, αδικούν την πολιτεία, είναι βουτηγμένοι μέσα στην πολύμορφη κοινωνική αδικία.

          

 

Υποψιάζομαι πως με τα λίγα αυτά παραδείγματα δημιουργείται μέσα σας ένας προβληματισμός. Λοιπόν, είμαστε αληθινοί ή κάλπικοι χριστιανοί; Γράψτε λοιπόν στη σκέψη σας, ότι ζούμε μέσα σε μια κοινωνία η οποία κατά κανόνα αρνείται το Ευαγγέλιο, αρνείται τον Χριστό ως οδηγό της ζωής. Είμαστε σε μια κοινωνία με όνομα μεν χριστιανικό, στη ζωή όμως και στην πράξη ζούμε σε μια αποχριστιανισμένη κοινωνία. Λίγο ακόμη, για να μας ταιριάζει ο τίτλος της αντιχριστιανικής κοινωνίας. Και αυτό κατ’ ουσίαν σημαίνει αλλαξοπιστία. Δηλαδή, έχουμε στην κοινωνική ζωή όχι τον αληθινό Θεό, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, αλλά ξένους-ψεύτικους θεούς, ξένες ειδωλολατρικές θεότητες. Έχουμε πυργώσει διάφορα κοινωνικά είδωλα, υλιστικού περιεχομένου. Ποια η αιτία αυτού του φαινομένου; Το επαναλαμβάνουμε: Η αποστασία, η απομάκρυνση από τον αληθινό Θεό. Ο σημερινός άνθρωπος έχει ως βάση στη ζωή του το χρήμα. Είναι χρηματολάτρης. Δηλαδή ειδωλολάτρης, με θεό τον Μαμωνά. Θυσιάζει πολλές φορές το Χριστό και τις εντολές του Ευαγγελίου, προκειμένου ν’ αποκτήσει «νόμιμα» ή παράνομα πλούτη, υλικά αγαθά. Θεός του είναι ο Μαμωνάς.
Κοιτάξτε, όμως, πώς ομιλεί και ξεκαθαρίζει το θέμα το ιερό Ευαγγέλιο: «Ου δύνασθε Θεώ δουλεύειν και μαμωνά» (Ματθ. στ΄, 24). Δεν μπορεί να είστε δούλοι του Θεού και δούλοι και λάτρεις του χρήματος.

Πρέπει εδώ να αναφέρουμε κάτι για την οικονομική χρεοκοπία, δηλαδή για την πτώχευση, στην οποία κινδυνεύει να βρεθεί η χώρα μας. Γιατί μας βρήκε αυτό το κακό; Η απάντηση έρχεται αβίαστα από τα γεγονότα: Γιατί πίστεψαν οι Έλληνες πως το χρήμα λύνει όλα τα προβλήματα της ζωής και χαρίζει την ευτυχία. Πλάνη μεγάλη! Η δίψα για την απόκτηση του χρήματος έσπρωξε τον άνθρωπο στην χρηματολατρεία, να προσκυνάει το χρήμα ως ανώτερη δύναμη. Και ο Μαμωνάς, ο ψευτοθεός του χρήματος, έφερε όλα τα αρνητικά επακόλουθα: την παράνομη κερδοσκοπία, την φοροδιαφυγή, τις απάτες, τη διαφθορά των συνειδήσεων, με γενικό συνακόλουθο την οικονομική υποδούλωση, τον ευτελισμό και την επιτήρηση της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αγαπητά μας παιδιά, δεν έχω περιθώριο σήμερα να μακρύνω το λόγο μου χρησιμοποιώντας άλλα παραδείγματα. Το σύνθημα της φετινής μας Κατασκήνωσης ας το επαναλάβουμε ο καθένας χωριστά ως κατακλείδα και ως παράγγελμα επαγρύπνησης:

 

«Τεκνία, φυλάξατε ἑαυτούς ἀπό τῶν εἰδώλων» (Α΄ Ιωάν. ε, 21)
(Παιδιά μου, φυλαχτείτε από τους ψεύτικους θεούς.)

 
ΘΕΑΤΡΙΚΟ "ΨΕΥΤΙΚΟΙ ΘΕΟΙ"

4.1.3.2Α΄ ΣΚΗΝΗ

 

(Είμαστε μπροστά σε κατάστημα ένδυσης με σχετικά αξεσουάρ. Ο καταστηματάρχης μονολογεί:)
- Σκοπό στη ζωή μου έχω βάλει να κάνω πολλά λεφτά. Όχι βέβαια με “το Ευαγγέλιο στο χέρι”, όπως συνήθιζε να μου λέει ο μακαρίτης ο πατέρας μου. Σήμερα, έτσι, δεν προκόβει κανένας. Αν τον άκουγα... τώρα θα ήμουν ένας υπαλληλάκος. Εγώ, όμως, έχω σπίτια και αλυσίδα καταστημάτων, κάνω υπέροχη «dolce vita». 
(Ακούγεται το καμπανάκι της πόρτας. Μπαίνει στο κατάστημα ένας ποδοσφαιρόφιλος.)
- Γεια σας. Θέλω μια μπλούζα που να ’χει ίδιο χρώμα με την ομάδα του μεγάλου ηγέτη των γηπέδων, του Ράιαν!
Ο Πωλητής: Ξέρεις, αυτό με τη διάκριση που ζητάς, κοστίζει.
Ο Ποδοσφαιρόφιλος: Αυτό δε με νοιάζει. Ο Ράιαν Γκικς είναι αστέρι! Είναι για μένα ο θεός μου!
Ο Πωλητής: Καλά, καλά. Κατάλαβα. Ορίστε, η μπλούζα που ζητάς. 200 ευρώ και μάλιστα με τη σχετική έκπτωση.
Ο Ποδοσφαιρόφιλος: Χαλάλι του Ράιαν Γκικς. (Πληρώνει και φεύγει.)
Ο Πωλητής: Στο καλό και να μη σε χάσω από πελάτη!
(Ακούγεται το καμπανάκι της πόρτας. Μπαίνουν στο κατάστημα δύο μοντέρνες κυρίες.) 
Ο Πωλητής: Καλημέρα σας! Σε τι μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε;
Η Πρώτη κυρία: Θα θέλαμε ένα εντυπωσιακό αξεσουάρ. Είμαστε καλεσμένες σ' ένα πάρτι «επωνύμων» και πρέπει να κάνουμε την παρουσία μας αισθητή και έντονη.
Η Δεύτερη κυρία: Να, για παράδειγμα, να σας δώσω να καταλάβετε: θέλουμε να μας βλέπουν να μοιάζουμε σαν τη θεά Lady Gaga!
Ο Πωλητής: Α! Είστε πολύ τυχερές! Μόλις πριν λίγο παρέλαβα δύο μοντέρνα καπέλα με πούπουλα σπανίων πτηνών! Για δέστε στυλ. Φαίνονται σαν πουλιά που είναι έτοιμα να πετάξουν!
Η Πρώτη κυρία: Υπέροχη συλλογή! Μας κάνει. Πόσο στοιχίζει;
Ο Πωλητής: Η τιμή τους είναι λίγο «τσιμπημένη»... Ξέρετε, τα πτηνά αυτά, σήμερα, βρίσκονται υπό εξαφάνιση. (χαμηλόφωνα: Τουλάχιστον στην Αθήνα, κότες σπάνια συναντάς!)
Η Δεύτερη κυρία: Ω! Βρήκαμε το τέλειο! Είναι ό,τι πρέπει για την περίπτωσή μας. Πέστε μας, παρακαλώ. Τι σας οφείλουμε;
Ο Πωλητής: 500 ευρώ, αγαπητές μου κυρίες.  (Πληρώνουν και φεύγουν.)
Ο Πωλητής: Βρε, πού φτάσαμε! Πώς λειτουργούν τα μυαλά των ανθρώπων! Ο γυναικείος κόσμος έχει θεοποιήσει τη Lady Gaga! Η επιρροή της είναι τόσο μεγάλη σαν τραγουδίστρια, που μαγνητίζει και προσηλυτίζει τις γυναίκες να προκαλούν, ώστε να νιώθουν καθεμιά ξεχωριστές στο σύνολο!
(Ακούγεται το καμπανάκι της πόρτας. Μπαίνει στο κατάστημα ένας γκουρού).
Ο Πωλητής: Πολύ καλημέρα σας, κύριε. Ήρθατε στο κατάλληλο μαγαζί. Διαθέτουμε ποικιλία ρούχων του τύπου σας.
Ο Γκουρού: Ω! Αυτό το μαγαζί με εμπνέει για διαλογισμό...
Ο Πωλητής: Πιο καλά θα ήταν αν σας ενέπνεε ώστε ν' αγοράζατε κάτι...
Ο Γκουρού: Δε θέλω ν' αγοράσω. Δε θέλω να μιλάω. Δε θέλω να σκέφτομαι. Είμαι γκουρού. Θέλω μόνο το απόλυτο κενό.
Ο Πωλητής: (χαμηλόφωνα) Ωχ, εδώ μπλέξαμε… “Άλλα λέει η θεια μου, άλλα ακούν τα αυτιά μου”. Κενό, κενό… Δυστυχώς, κύριε, κάτι τέτοιο δεν διαθέτει το κατάστημα. Μήπως θέλετε κάποιο άρωμα που, ίσως, το έχετε ανάγκη;
Ο Γκουρού: Θέλω να εκμηδενίσω την ύπαρξή μου. Θέλω το “Νιρβάνα”.
Ο Πωλητής: Ούτε τέτοιο άρωμα έχω. Αυτό μόνο σε παγωτά το ξέρω.
Ο Γκουρού: Όχι γεύσεις, όχι σκέψεις, όχι λέξεις.
Ο Πωλητής: Ω, καλέ μου άνθρωπε. Ω, αγαθέ χριστιανέ. Αυτό που γυρεύεις δεν το έχω. Σου εύχομαι να το βρεις. (Ο Γκουρού φεύγει και ο πωλητής κοιτάει τώρα το ρολόι του.) Πέρασε η ώρα. Πρέπει να κλείσουμε το κατάστημα. Αύριο πάλι.

 

Β΄ ΣΚΗΝΗ

 


(Η σεζόν έχει αλλάξει και η βιτρίνα του καταστήματος έχει διαμορφωθεί ανάλογα με την εποχή. Μπαίνει πάλι στο κατάστημα ο πρώτος πελάτης, ο ποδοσφαιρόφιλος.)


Ο Πωλητής: Καλώς τονε! Μόλις τώρα εσένα σκεφτόμουνα. Καθώς διάβαζα την εφημερίδα, σκόνταψα στο αφιέρωμα που έχει για κείνον το… θεό σου, τον Ράιαν Γκικς! Γι’ αυτόν δεν μου μιλούσες τις προάλλες;
Ο Ποδοσφαιρόφιλος: Αλήθεια; Για να δω! (Αρχίζει να διαβάζει με ενθουσιασμό, αλλά στη συνέχεια δείχνει να δυσανασχετεί.) Άκου, άκου! "Του γυάλισαν", λέει, "τρεις μεζονέτες στην Κεφαλλονιά και προσπαθεί να κλείσει συμβόλαιο με 3.500.000 ευρώ. Καταπληκτικό ποσό, αλλά για τον Ράιαν είναι λίαν προσιτό, αφού άλλωστε κάθε χρόνο κατατίθενται στον τραπεζικό του λογαριασμό 5.220. 000 ευρώ!..." (Αθηναϊκός Τύπος).
Ο Πωλητής: Αν ήξερα, φίλε μου, εξ αρχής αυτές τις πληροφορίες, θα ριχνόμουν με μανία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Ο Ποδοσφαιρόφιλος: Αλλά εγώ αρχίζω, τώρα, να τους βαριέμαι. Σε λίγο, ίσως, και θα τους αηδιάζω. Φαίνεται, η βουλιμία του χρήματος τούς έχει μεθύσει. Μόνο σαν αρένα οικονομικού μεγέθους βλέπουν το ποδόσφαιρο και γενικά τον αθλητισμό. Κάτι τέτοιους τύπους κανείς φίλαθλος δεν αξίζει να τους ανεβάζει σε ήρωες, σε ινδάλματα, σε θεούς.
Ο Πωλητής: Βλέπω πως τώρα συλλογιέσαι ελεύθερα. Ζητάς την αλήθεια. Διακρίνω να είσαι απεξαρτημένος. Ο εθισμός, φίλε μου, είναι τρομερό πάθος. Είναι χαλινάρι που δεν αφήνει το άλογο -τον άνθρωπο θέλω να πω- να του μιλήσει η λογική του.
Ο Ποδοσφαιρόφιλος: Να σε ευχαριστήσω, κύριέ μου. Έγινες για μένα συντελεστής ν’ ανοίξουν τα μάτια μου. Σε χαιρετώ φιλικά. (Φεύγει.)
Ο Πωλητής: Στον μπεζαχτά μου, όμως, δεν μπήκε ούτε ένα ευρώ… Τι με πιάνει ώρες-ώρες και αρχίζω τις φιλανθρωπικές συμβουλές! Καλή, βέβαια, κι αυτή η συζήτηση, αλλά μειώνεται έτσι η πελατεία μου.
(Μπαίνουν οι δύο κυρίες.)
Ο Πωλητής: Καλημέρα σας, εκλεκτές μου κυρίες. Καιρό έχετε να περάσετε από το κατάστημά μου! Αλήθεια, πώς διεξήχθηκε και πού κατέληξε το περιβόητο εκείνο πάρτι; Εντυπωσιάσατε τους καλεσμένους;
Η Πρώτη κυρία: (θυμωμένη) Και βέβαια! Όλοι εμάς προσέχανε!
Ο Πωλητής: Α, έτσι! Ωραία! Βέβαια, ήμουν σίγουρος με τα φτερά που είχατε. Ήσασταν έτοιμες να πετάξετε. Και τι έλεγαν για σας οι φιλοθεάμονες;
Η Δεύτερη κυρία: Α, τι έλεγαν! Έπεσε στ' αυτιά μας η φράση: “Άραγε, από ποιο κοτέτσι να το σκάσανε αυτές;”.
Ο Πωλητής: Καλέ, θα το λέγανε από τη ζήλεια τους.
Η Πρώτη κυρία: Όχι, όχι. Μάλλον από οίκτο το λέγανε. Να, εμείς, ακόμη ξυνόμαστε από τα παράσιτα που μας γέμισαν τα φτερά που μας πουλήσατε.
Ο Πωλητής: Τι να κάνουμε, κυρίες μου, μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος....
Η Δεύτερη κυρία: Εσείς ξεγελάτε, με το αζημίωτο, κάποιες άμυαλες σαν κι εμάς, που την προηγούμενη φορά αδειάσαμε τις τσέπες μας στον μπεζαχτά σας.
Ο Πωλητής: Δεν φταίω εγώ. Φταίνε τα είδωλα της εποχής μας που θέλετε να μοιάσετε και να ικανοποιείτε μ’ αυτά τις επιθυμίες σας.
(Φεύγουν ενοχλημένες. Ακούγεται το καμπανάκι της πόρτας. Μπαίνει στο μαγαζί ο πρώην γκουρού. Είναι αισθητά διαφορετικός.)
Ο Πωλητής: (μονολογεί:) Ω! αυτός κάτι μου θυμίζει. Παρακαλώ, κύριε, τι θα θέλατε;
Ο πρώην Γκουρού: Δεν ήρθα για ν' αγοράσω. Ήρθα να σας μιλήσω.
Ο Πωλητής: (χαμηλόφωνα) Σήμερα δεν βλέπω να βγάζω ούτε ένα ευρώ. Μα, κύριε, δεν σας θυμάμαι.
Ο πρώην Γκουρού: Είχα έρθει πριν από καιρό. Ήμουν αυτός που αναζητούσε το “Νιρβάνα” του.
Ο Πωλητής: Α, ναι! Τώρα θυμήθηκα! Μα εσείς δεν του μοιάζετε καθόλου! Έχετε αλλάξει. Θα έλεγα, έχετε μεταμορφωθεί!
Ο πρώην Γκουρού: Ναι, βέβαια. Και αυτό εν μέρει το οφείλω και σε σας.
Ο Πωλητής: Μα δεν θυμάμαι να σας πούλησα ή να σας πρόσφερα τίποτα.
Ο πρώην Γκουρού: Κι όμως. Μου είπατε κάτι που άλλαξε όλο το εσωτερικό μου. Με αποκαλέσατε, με ονομάσατε “Χριστιανό”.
Ο Πωλητής: Το συνηθίζω να το λέω, γιατί σχεδόν όλοι οι Έλληνες είμαστε Χριστιανοί.
Ο πρώην Γκουρού: Εμένα, όμως, αυτό με άγγιξε βαθιά. Συνταράχτηκα. Διαμαρτυρήθηκε η συνείδησή μου γιατί είμαι βαφτισμένος χριστιανός. Η φράση σας έγινε  αφορμή ν' αναζητήσω τον Χριστό. Αυτόν που δίνει φώτιση στο λογικό τού ανθρώπου και νόημα στη ζωή του. Ίσως και εσείς να συμφωνείτε μαζί μου.
Ο Πωλητής: Ναι. Έτσι είναι. Και εμένα με ελέγχει η συνείδηση, γιατί έχω προδώσει τον αληθινό Θεό και παραδόθηκα στη λατρεία του χρήματος. Λυπόμουν τους πελάτες μου που πάσχιζαν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες που τούς γεννούσαν τα ψεύτικα είδωλα, οι ψεύτικοι θεοί τους, αλλά εγώ τελικά είχα το πιο μεγάλο πάθος: τη φιλοχρηματία. Αγαπητέ μου, σου είμαι και εγώ ευγνώμων που σε γνώρισα. Μου άνοιξες τα μάτια της ψυχής μου. Αφύπνισες και τη δική μου συνείδηση ώστε ν’ αποκολληθώ από την φιλοχρηματία και από κάθε ψεύτικη θρησκεία. Και πρώτα απ΄ όλα ευχαριστώ και ευγνωμονώ τον Χριστό, τον ελευθερωτή των ανθρώπων από τους ψεύτικους θεούς και από κάθε είδους δουλείας.

ΤΕΛΟΣ

 

4.1.3.1Υποσημείωση: Το θεατρικό γράφτηκε και παίχτηκε με επιτυχία στην φετινή Κατασκήνωση από την ομάδα των παιδιών που είχαν πάρει την ονομασία «Ευγνώμονες».

 


Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.