Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2007-2008

eco22«Σχολικός Βοτανικός Κήπος – Εξερευνητές της φύσης
στο σταυροδρόμι της Ρούμελης και του Μοριά»

Στις μέρες μας είναι δραματικό το σήμα που έχει εκπέμψει το περιβάλλον. Είναι πιο αναγκαίο από κάθε άλλη φορά να αναλάβει δράση ο άνθρωπος για τη σωτηρία του. Ως χριστιανοί και νέοι με κοινωνική συνείδηση έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τη φύση, γιατί για μας αποτελεί δώρο Θεού. Ο άνθρωπος που αδιαφορεί για όσα απειλούν τη φύση, ή πολύ περισσότερο τη βλάπτει, δείχνει αχαριστία απέναντι στο Δημιουργό του.

Στο Σχολείο μας τη φετινή χρονιά κρίθηκε σκόπιμο να καθιερωθεί για υλοποίηση ένα Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, επειδή  η νέα γενιά είναι αυτή που καλείται να ζήσει περισσότερο με τις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες.

 Το πρόγραμμά μας φέρει τον τίτλο «Σχολικός Βοτανικός Κήπος – Εξερευνητές της φύσης στο σταυροδρόμι της Ρούμελης και του Μοριά». Στόχος μας είναι η δημιουργία από τα παιδιά ενός κήπου με είδη της τοπικής χλωρίδας και, παράλληλα, η έρευνα και η μελέτη της χλωρίδας της περιοχής. Οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την ιδέα για την πραγματοποίησή του, φανερώνοντας ότι δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη φύση δεν τους αφήνουν ασυγκίνητους.

 Στην απόκτηση περαιτέρω γνώσεων σχετικών με το θέμα συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό η εκπαιδευτική επίσκεψη της Π.Ο. στο Βοτανικό Κήπο Αλ. Διομήδους του Παν/μίου Αθηνών.  Η ξενάγησή μας σ΄ αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου της πρωτεύουσας μας πρόσφερε χρήσιμες γνώσεις για πολλά είδη φυτών της ελληνικής χλωρίδας και για τις συνθήκες στις οποίες αναπτύσσονται. Παράλληλα, φτιάχτηκε και αφίσα παρουσίασης του προγράμματος και αναζητήθηκαν και εντοπίστηκαν οι πρώτες πληροφορίες για ορισμένα φυτά που θα φιλοξενεί ο κήπος μας.

 Έτσι ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε το πιο βασικό και ευχάριστο μέρος του προγράμματος, τη δημιουργία του κήπου. Σε πρώτη φάση προχωρήσαμε στην αποψίλωση του χώρου, ο οποίος προορίζεται να αποτελέσει τον κήπο μας. Προμηθευτήκαμε τα απαραίτητα εργαλεία – τσουγκράνες, τσάπες και πολλά άλλα – και τον καθαρίσαμε από χόρτα και ό,τι άλλο θα εμπόδιζε τη φύτευση και την ανάπτυξη των φυτών. Στην επόμενη συνάντηση κάναμε επιτέλους την αρχή: φυτέψαμε τα πρώτα δενδρύλλια και φυτά! Η συνέχεια αναμένεται με ανυπομονησία…

Εκπρόσωπος της Π.Ο.