Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2009 – ΑΚΡΟΠΟΛΗ & ΕΚΘΕΣΗ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

          100_3581Μια εκδρομή στην Ακρόπολη δεν ακούγεται συναρπαστική, όμως και μεις οι ίδιοι δεν μπορούσαμε να φανταστούμε όλο το μεγαλείο που κρύβεται στον σπουδαιότερο αυτό τόπο των αρχαίων ελληνικών χρόνων. Και πώς να το ξέρει κανείς, αν δεν έχει έναν καλό μελετητή των πραγμάτων, που να τον ξεναγήσει στη θαυμαστή ιστορία του; Όμως, ο κ. Βακάλης, φιλόλογος – ιστορικός υπήρξε για μας ο τέλειος ξεναγός. Σκαρφαλώνοντας μαζί του στον ιερό βράχο συναντήσαμε αρχικά το θέατρο του Διονύσου κι ύστερα τα Προπύλαια. Από εκεί αγναντέψαμε τα πολλά αξιοθέατα που απλώνονταν μπροστά μας: το λόφο Φιλοπάππου, το αστεροσκοπείο, το Θησείο, την Αρχαία Αγορά, ακόμα και το Φάληρο. Περνώντας μέσα στην Ακρόπολη εντυπωσιαστήκαμε κυρίως από την παρουσίαση του Παρθενώνα με την περίφημη αρχιτεκτονική του, και του Ερέχθειου με τις Καρυάτιδες. Φτάσαμε μέχρι τον Άρειο Πάγο, που συμπλήρωσε την κλασική ομορφιά που αντικρίσαμε με την ασύγκριτη έκφραση του πνεύματος του αρχαίου μας πολιτισμού. Καταλήξαμε πως είναι αδικαιολόγητοι οι Έλληνες που «σνομπάρουν» την επίσκεψη στην Ακρόπολη ή που την πραγματοποιούν αμελέτητα και αδιάφορα.

          Κατηφορίζοντας περάσαμε από τις εγκαταστάσεις του νέου Μουσείου Ακροπόλεως, διασχίσαμε τα σοκάκια της Πλάκας και καταλήξαμε στο Θησείο, όπου δεν μπορέσαμε να περιφρονήσουμε ένα από τα δημιουργήματα του νεοελληνικού μας «πολιτισμού», το «greek souvlaki»…

 

 

 

eco30Η Περιβαλλοντική Ομάδα μας ευνοήθηκε από τους υπευθύνους της με μια εκδρομή που πραγματοποίησε ξεχωριστά απ΄ το υπόλοιπο Σχολείο και που δεν ήταν μόνο μια ευκαιρία για επιμόρφωση αλλά και για ξεκούραση και ψυχαγωγία. Βρεθήκαμε στο Άλσος Κηφισιάς, το οποίο περιηγηθήκαμε παρακολουθώντας την ξενάγηση του υπευθύνου της Ανθοκομικής Έκθεσης. Ο κ. Ν. Θυμάκης μάς παρουσίασε 80 περίπου ποικιλίες φυτών, κεντρίζοντάς μας το ενδιαφέρον με τον τρόπο που έχει ως ειδικός. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα για την Διατροφή και την Υγεία που παρουσιάζει το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σε μια «διαδρομή» προβολών και συζήτησης. Μας προβλημάτισε ότι η αλόγιστη παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση δημιουργεί κινδύνους για την υγεία μας, όπως για παράδειγμα με τις καλλιέργειες μεταλλαγμένων ειδών.

          Κι όποιος, διαβάζοντας ως εδώ, σκέφτηκε να πει «Μια καλή εκδρομή, σαν τις άλλες», ας μη βιάζεται. Η εκδρομή αυτή έκλεισε «ένδοξα» με μια μοναδική βόλτα στο κέντρο της Κηφισιάς, παιχνίδι με το χιόνι που μας αποζημίωσε για το κρύο των ημερών και κέρασμα για να …τιμήσουμε τις Απόκριες!