Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015 – ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΣΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΝΑΟΥ

ΠΟΥ ΑΝΕΓΕΡΘΗΚΕ ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΩΝ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1922!

Στις 15 Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή, έλαβε χώρα ένα γεγονός ιστορικής σημασίας. Τελέστηκαν τα θυρανοίξια του Ι.Ν. Παναγίας Πισιδιωτίσσης στην περιοχή Αλάνια της Πισιδίας, ο οποίος είναι ο πρώτος ναός που ανεγείρεται εκ θεμελίων στη Μικρά Ασία μετά τον διωγμό του 1922. Στα θυρανοίξια χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρευρέθηκε πλήθος πιστών και ακολούθησε εορταστικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή μάλιστα μαθητών από τα ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια “Απόστολος Παύλος” του Ισθμού Κορίνθου!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ενώ ως τώρα οι τουρκικές κυβερνήσεις είχαν δώσει άδεια να ανακαινιστούν και να ξαναλειτουργήσουν ορισμένοι από τους χιλιάδες ναούς που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν στην περιοχή οι Μικρασιάτες αδερφοί μας, δεν είχαν ποτέ επιτρέψει την ανέγερση ενός εξ ολοκλήρου νέου ναού. Αυτό έγινε εφικτό, με τη χάρη του Θεού, χάρη στην ακάματη θέληση και την αξιοθαύμαστη επιμονή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πισιδίας κ. Σωτηρίου Τράμπα.

Ο Μητροπολίτης Πισιδίας αποτελεί συγκλονιστικό υπόδειγμα Ιεράρχου και ιεραποστόλου. Το 2008, έχοντας ολοκληρώσει 33 έτη ακατάπαυστου ιεραποστολικού έργου στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Κορέας, εξελέγη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Μητροπολίτης της Ι.Μ. Πισιδίας. Αν και βρισκόταν πλέον σε προχωρημένη ηλικία, αντιμετώπισε τη νέα θέση του ως εφαλτήριο για νέους ιεραποστολικούς αγώνες και την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου, χαριτώθηκε από τον Θεό να γευτεί σε ηλικία 86 ετών έναν πολύ γλυκύ καρπό της πλούσιας δράσης του: τα θυρανοίξια του Ι.Ν. Παναγίας Πισιδιωτίσσης. Η θεία λειτουργία και τα θυρανοίξια τελέστηκαν σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, κυρίως Ρώσων και ορισμένων Τούρκων ορθοδόξων, κατοίκων της περιοχής, αλλά και πολλών επισκεπτών από την Ελλάδα.

Ξεχωριστό χρώμα σε αυτή τη σπουδαία ημέρα έδωσαν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που ακολούθησαν, στις οποίες βασικό ρόλο είχαν μαθητές των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων “Απόστολος Παύλος” Ισθμού Κορίνθου. Οι μαθητές βρέθηκαν στην Πισιδία, συμμετέχοντας με τη συνοδεία καθηγητών τους σε εκδρομή που διοργάνωσε ο σύλλογος Κοινωνική Προσπάθεια στα ιερά χώματα της Μικράς Ασίας. Το παράδειγμα του ακατάβλητου Μητροπολίτου Πισιδίας και το ιστορικό γεγονός της ανέγερσης νέου ναού στη Μικρά Ασία συνεκίνησε και συνέγειρε τους μαθητές, οι οποίοι παρακινήθηκαν να προετοιμάσουν εορταστικό πρόγραμμα με τραγούδια και χορούς μικρασιάτικους, ώστε να εμπλουτιστεί η εκδήλωση.

Η παρουσία των μαθητών έδωσε μεγάλη χαρά στους πιστούς, οι οποίοι απήλαυσαν με βαθιά συγκίνηση τα τραγούδια της χορωδίας του σχολείου. Οι δε χοροί της χορευτικής ομάδας ενθουσίασαν τους παρευρισκομένους, συνθέτοντας μια εικόνα αξέχαστη, καθώς όλοι μαζί, Έλληνες, Ρώσοι και Τούρκοι, σηκώθηκαν και χόρευαν με δάκρυα στα γελαστά πρόσωπά τους μικρασιάτικους χορούς! Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε μετά την εκδήλωση τον κάθε μαθητή ξεχωριστά κι εξέφρασε κι εκείνος τη βαθιά συγκίνησή του για την παρουσία τους. Μοναδικές στιγμές που θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στις ενθουσιώδεις παιδικές ψυχές…

93 χρόνια πριν, το 1922, με την κορύφωση του δράματος των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός εκδιώχθηκαν βάναυσα από την περιοχή και βύθισαν στο πένθος γενιές και γενιές Μικρασιατών. Σήμερα, ίσως κάτι αλλάζει και οι απόγονοι των εκδιωχθέντων στην Ελλάδα, όπως και οι ορθόδοξοι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής μπορούν και ξαναχαμογελούν… Ανάβουν και πάλι στην περιοχή κάποιοι λύχνοι Ορθοδοξίας και η ελπίδα ξαναζωντανεύει. Όταν πριν από κάποια χρόνια ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πισιδίας ρωτήθηκε για τις δυσκολίες που συνάντησε στο ιεραποστολικό έργο του είτε στην Κορέα είτε στη Μικρά Ασία, απάντησε: “Όσα χρόνια αγωνιζόμαστε, ποτέ δεν ματαιώθηκε κανένα σημαντικό έργο που χρειαζόταν. Πάντα βρισκόταν η λύση, για να περατωθεί, με έναν τρόπο θαυματουργικό…” Ας ευχηθούμε οι θαυμαστές επεμβάσεις του Θεού, μέσω των φωτισμένων εκπροσώπων του, να συνεχιστούν στην περιοχή και πάντα οι νέοι μας υποδειγματίζονται από τόσο σπουδαία πρότυπα.