Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-15

«Σχολικός Βοτανικός Κήπος»

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεκινήσαμε γεμάτοι ανυπομονησία το νέο περιβαλλοντικό μας πρόγραμμα. Οι πρώτες συναντήσεις της Περιβαλλοντικής Ομάδας μας είχαν διερευνητικό χαρακτήρα και μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες πρώτα πρώτα μάθαμε το θέμα μας, που φέτος είναι «Ο Σχολικός Βοτανικός Κήπος», κι ύστερα όλα τα μέλη γνωρίσαμε καλύτερα ο ένας τον άλλο.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς, λοιπόν, θα ασχοληθούμε με τη βαθύτερη μελέτη των φυτών μέσα από εργασίες, δραστηριότητες και παιχνίδια. Για να καταλάβουμε όλοι την έννοια του Βοτανικού Κήπου, συλλέξαμε μερικές πληροφορίες, τις οποίες σας παραθέτουμε:

Ο Βοτανικός Κήπος λειτουργεί σαν ένα ζωντανό μουσείο που εκθέτει συλλογές φυτών με σκοπό τη διατήρηση και την επιστημονική έρευνα της χλωριδικής βιοποικιλότητας, αλλά και προωθεί την εκπαίδευση των πολιτών πάνω σ΄ αυτό το θέμα. Οι βοτανικοί κήποι συνήθως διατηρούν φυτά προερχόμενα απ΄ όλο τον κόσμο, προκαλώντας την περιέργεια των επισκεπτών. Έτσι, ορισμένοι βοτανικοί κήποι είναι εξειδικευμένοι στη διατήρηση ιδιαίτερων συλλογών.

Κατηγορίες φυτών που μπορεί να βρει κανείς σ΄ ένα Βοτανικό Κήπο είναι οι θάμνοι, τα οπωροφόρα δέντρα, οι φοίνικες, οι καλαμιές και φυσικά καλλωπιστικά φυτά. Όσον αφορά εμάς, σκοπός μας είναι, με αφορμή το θέμα μας, να ασχοληθούμε με την ομαδοποίηση και την ταξινόμηση των φυτών του κήπου μας και να μάθουμε πιο πολλά στοιχεία γι΄ αυτή. Επίσης, επιθυμία μας είναι να κάνουμε τον σχολικό κήπο μας έναν χώρο, όπου πιο εύκολα πλέον θα μπορούν και άλλοι να περιηγηθούν και να γνωρίσουν τα φυτά.

Έτσι, γεμάτοι περιέργεια ξεκινήσαμε ήδη το ταξίδι στον κόσμο της γνώσης, μέσα από αυτή την ετήσια δραστηριότητα που προσφέρει το Σχολείο μας, ώστε να ψυχαγωγηθούμε και παράλληλα να αποκτήσουμε χρήσιμες γνώσεις.

 

Ιω. Παλαιτσάκη – Κων. Μωραΐτη, Α΄ Λυκείου

Επιμέλεια: κ. Ανδρ. Κουτσόπουλος, Εκπ/κός

 

 

)