Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Επετειακή εκδήλωση “20 χρόνια Εκπαιδευτήρια Απόστολος Παύλος”

Εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων μας!

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», το βράδυ του Σαββάτου 28 Σεπτεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας επετειακή συνάντηση αποφοίτων με την ευγενική προτροπή και χορηγία της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον εμπνευσμένο χαιρετισμό του διευθυντού του Λυκείου π. Τιμοθέου Φλέγκα, ο οποίος με το βλέμμα στο μέλλον αλλά τη σκέψη στο παρελθόν, μνημόνευσε τους οραματιστές του εγχειρήματος της ίδρυσης του σχολείου και παρουσίασε τις στέρεες βάσεις λειτουργίας του στο παρόν.

Στην επετειακή αυτή συνάντηση οι απόφοιτοι όλων των προηγούμενων ετών είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και μιλήσουν μεταξύ τους αλλά και με τους καθηγητές τους για την ακαδημαϊκή, την προσωπική και την επαγγελματική τους πορεία όλα αυτά τα χρόνια.

Ακολούθησε δεξίωση που πλαισιώθηκε από ζωντανή παραδοσιακή μουσική. Στην ορχήστρα συμμετείχαν οι μουσικοί: Ματθαίου Γιώργος, Μπαλή Δέσποινα, Πούλιος Γιάννης και Παπιώτης Γιώργος. Επίσης μικρό τμήμα της χορωδίας του Ωδείου του σχολείου υπό τη διεύθυνση της κ. Τσίρτση Ευαγγελίας τραγούδησαν ευχάριστα μουσικά κομμάτια.

Ακολούθησε ψυχαγωγικό πρόγραμμα με φωτογραφίες και αναμνήσεις προηγούμενων ετών που επιμελήθηκαν οι καθηγητές του σχολείου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς στους οποίους συμμετείχαν καθηγητές και απόφοιτοι. Πολλοί εξέφρασαν την επιθυμία να επαναληφθεί αντίστοιχη συνάντηση στο μέλλον.

Αναδρομή στα 20 χρόνια λειτουργίας
1979-2005. Είχαν περάσει 26 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου «Κοινωνική Προσπάθεια», που έδρευε τότε στο Μετόχι της παλαίφατης Ι. Μ. του Θεοβαδίστου Όρους Σινά στην Αθήνα, όταν τα βήματα των ιδρυτικών μελών του Σωματείου οδηγήθηκαν, μετά από ποικίλες ιεραποστολικές διαδρομές, στην Κόρινθο του Απ. Παύλου. Διαδρομές, που διαπνέονταν από έντονο ιεραποστολικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα και στοχοθεσία.
Όμιλος νεανικός και φοιτητικός στο Μετόχι του Σινά στην Αθήνα. Έκδοση περιοδικών, ανακαίνιση και λειτουργία πνευματικών κέντρων, αιθουσών, κατασκηνώσεων παραχωρημένων από το Υπουργείο Παιδείας, οι οποίες βρίσκονταν σε κατάσταση ερημώσεως από τη φθορά του χρόνου. Ίδρυση και λειτουργία ιδιόκτητων Κατασκηνώσεων στη Βένιζα Βιλλίων Αττικής. Λειτουργία Κατηχητικών συνάξεων και κύκλων μελέτης Αγ. Γραφής. Ανακαίνιση, επανίδρυση και επάνδρωση της Ι. Μ. Αγ. Αναργύρων στον Πάρνωνα Λακωνίας (πατρίδα του αείμνηστου συνεργάτη μας καθηγητή Σαράντου Καργάκου, που μας παρότρυνε σε αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον). Ανταπόκριση στο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, για τη συμμετοχή μας στο έργο της επανίδρυσης της δοκιμαζόμενης και μετά το αθεϊστικό καθεστώς Εκκλησίας της Αλβανίας. Τέλος, παράλληλα με τα ανωτέρω, σημαντικός σταθμός ήταν και η στελέχωση με πρόσωπα εμπιστοσύνης γνωστού εκπαιδευτικού ιδρύματος στη Θεσσαλία, που ήρθε να συμβάλει στη γνώση και την εμπειρία μας για ό,τι θα ακολουθούσε.
Παρέλκει να αναφερθούμε και σε άλλες πολλές δράσεις μελών του Συλλόγου, εντός και εκτός Ελλάδος, αφού η αποψινή εκδήλωση αφορά σίγουρα την πλέον συμπεριληπτική όλων των ανωτέρω δράσεων. Αναμφισβήτητα, η ενασχόληση με την Παιδεία υπηρετεί ποικιλοτρόπως τόσο την Εκκλησία, όσο και το Γένος μας, βάζοντας γερά θεμέλια στις ψυχές των παιδευομένων.
26 χρόνια λοιπόν, μετά την ίδρυση του Συλλόγου «Κοινωνική Προσπάθεια» από τον εμπνευστή της π. Χριστόδουλο Κωνσταντόπουλο, ήρθε η στιγμή που θα εκπληρωνόταν το όραμά του: η ίδρυση ενός σχολείου ελληνορθοδόξου προσανατολισμού, το οποίο θα επαγγέλλετο την μετάγγιση σε νέους της Ελλάδας μας των ιδανικών της πίστης και της πατρίδας, που είχαν δυστυχώς ατονήσει ήδη στην κακώς εννοούμενη ως ευημερούσα τότε κοινωνία μας.
Σήμερα, φίλοι μου, είμαστε συγκεντρωμένοι εδώ για να τιμήσουμε την είσοδό μας στην επέτειο 20 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία των Εκπαιδευτηρίων Απ. Παύλος αλλά και 45 ετών από τη σύλληψη του οράματος.
Το Σχολείο μας αρχικά λειτούργησε ως Γυμνάσιο, σύντομα δε και ως Λύκειο. Ενώ, για όσους δεν το έχουν παρακολουθήσει, ενημερώνουμε ότι στο κέντρο της Κορίνθου πλέον λειτουργούν Βρεφονηπιακός Σταθμός, Νηπιαγωγείο και οι πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου.
Εσείς, που ήρθατε να γιορτάσουμε μαζί, οι παλαιοί μαθητές μας και συνεργάτες, γίνατε χωρίς να το γνωρίζετε ίσως οι καλύτεροι πρεσβευτές τής ιδιαίτερης προσφοράς αυτού του σχολείου στην τοπική αλλά και την ευρύτερη κοινωνία. Τα δικά σας σχόλια και η δική σας κριτική – θετική και αρνητική – έγινε διακριτικά ο ισχυρός μαγνήτης για την προσέλκυση και άλλων γονέων και μαθητών.
Όλα αυτά τα χρόνια ζήσαμε ξεχωριστές εμπειρίες. Επιβεβαιώνουμε δε καθημερινά από τις ευχές που δεχόμαστε την ανάγκη που ήρθε να καλύψει η ίδρυση και η λειτουργία ενός χριστιανικού εκπαιδευτηρίου. Το πλέον ισχυρό αποτύπωμα της αξίας του είναι η κατά καιρούς ανάδειξη και παρουσία εκλεκτών συνεργατών, μέσα από τις τάξεις των άλλοτε μαθητών του, από εσάς δηλ. τους ίδιους.
Ακόμα κι αν δεν συνεχίζουν κάποιοι να εργάζονται στα εκπαιδευτήρια, δεν έχει πάψει η επαφή και η συνεργασία σε ποικίλους τομείς και εκτός εκπαιδευτηρίου (Κατασκηνώσεις, ιεραποστολή στην Αλβανία κ.ά.).
Αξίζει να επαναλάβω ενδεικτικά φράσεις που έχουν ακουστεί από παράγοντες της τοπικής κοινωνίας, που επιδοκιμάζουν την προσφορά των εκπαιδευτικών υπηρεσιών μας: «Τι άγγελοι είναι αυτές οι κοπέλες που διακονούν στον Βρεφονηπιακό σας Σταθμό!» ή «Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι βγάζετε καλά παιδιά».
Αγαπητοί μου,
Στην εποχή μας, που η διεκδίκηση και κατοχύρωση των φυσικών δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως τις ενέπνευσε το κίνημα του Διαφωτισμού, εξετράπη σε διεκδίκηση και κατοχύρωση των παρά φύσιν δικαιωμάτων, τέτοιες προσπάθειες εκτιμώνται και αποδεικνύονται σωτήριες. Καλούνται δε όσοι σέβονται την υπέρ φύσιν δημιουργία τού κατά Θεόν πλασθέντος ανθρώπου να αντισταθούν στην ανίερη ισοπέδωση των πάντων και δη των ελληνορθοδόξων αξιών.
Με αυτή την αγαθή ελπίδα συνεχίζεται η προσπάθεια επί 20 συναπτά έτη. Από αυτήν αναπτερωνόμαστε, ενισχυόμαστε και αξιολογούμαστε, στοιχούντες στην προτροπή του Απ. Πέτρου: «βεβαίαν υμών την κλήσιν και εκλογήν ποιείσθε» (Β΄ Πέτρου α, 10). Ας μου επιτραπεί να πω ότι έχουμε ορκιστεί ότι, αν πάψει έστω και κατ΄ ελάχιστον να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες το σχολείο μας, οφείλει να τερματίσει τη λειτουργία του. Όπως συνηθίζουμε να λέμε, «σχολεία για να μάθουν τα παιδιά γράμματα υπάρχουν. Σχολεία όμως που να υπηρετούν την κατά τον Ιωάννη Καποδίστρια ‘σύμμετρη μάθηση’ (γνώση και χριστιανική αγωγή), είναι στις μέρες μας ελάχιστα».
Στρεφόμαστε λοιπόν, αγαπητοί μας φίλοι, σε σας, που γίνατε μέτοχοι αυτής της «παρακαταθήκης παιδείας της Ορθοδοξίας», όπως την ονομάζει ο σπουδαίος πανεπιστημιακός δάσκαλος Κων/νος Δεληκωνσταντής, σε σας που γευτήκατε αυτή την αγωγή, με τα όποια λάθη και αδυναμίες μας, και σας παρακαλούμε: Συνεχίστε να εμπνέεστε από αυτήν και να την στηρίζετε ποικιλοτρόπως στο διάβα της ζωής σας.
Αγωνιστείτε πρωτίστως να κρατήσετε ανόθευτες αυτές τις αξίες στην καθημερινότητά σας, όπως θα μας προέτρεπε ο πολιούχος της Κορίνθου και προστάτης των Εκπ/ρίων Απ. Παύλος, ελπίζοντας να αξιωθούμε ίσως να ακούσουμε κι εμείς να επαναλαμβάνει, όπως τότε στους Κορινθίους: «η γαρ σφραγίς της εμής αποστολής υμείς εστε εν Κυρίω» (Α΄ Κορ. θ, 2).
Τότε θα έχει αξία και αυτόν τον σκοπό θέλει να υπηρετήσει και η αποψινή προσπάθειά μας για επανασύνδεση των παλαιών μαθητών και συνεργατών, τη προτροπή μάλιστα αγωνιζομένων αγιορειτών πατέρων, που παρακολουθούν με ενδιαφέρον το θεάρεστο έργο της σχολικής μας κοινότητας ταυτόχρονα και την παρακμή που ολοένα μας κυκλώνει.
Οφείλουμε να μνημονεύσουμε και να ευχαριστήσουμε την Βατοπαιδινή Αδελφότητα και τον πολυσέβαστο Γέροντα Εφραίμ, που μας προτρέπουν στη συνέχιση του ιερού αυτού έργου, συμβάλλοντας έμπρακτα σε αυτό με την εξασφάλιση υποτροφιών για άριστους μαθητές από οικονομικά αδύναμες οικογένειες, καθώς και με την επιβράβευση των αριστούχων με την προσφορά εικόνων της Παναγίας-αντιγράφων κειμηλίων κατ΄ έτος. Επιπροσθέτως, μας παρακίνησαν στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, αναλαμβάνοντας μάλιστα εξ ολοκλήρου και τη σημαντική δαπάνη της.
Ευχαριστίες και σε σας όλους, που η προθυμία σας να παρευρεθείτε εδώ φανερώνει τις θετικές αναμνήσεις και τη νοσταλγία για όσα ζήσαμε μαζί. Ευχή να συνεχιστεί στο μέλλον δημιουργικά η αποψινή επικοινωνία μας. Αμήν. Γένοιτο!