Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Είναι παρατηρημένο. Με το που μπαίνει ο Δεκέμβριος, η σχολική δραστηριότητα φτάνει στο αποκορύφωμά της: Τα διαγωνίσματα τριμήνου πέφτουν βροχή. Οι βαθμοί του τριμήνου καταχωρούνται στους ελέγχους. Οι πρόβες για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή γίνονται με φούρια. Τα ξέρουμε αυτά. Φέτος όμως είδαμε κάποια μεγαλύτερη κίνηση: βιβλιοθήκες ανέβαιναν τις σκάλες του Σχολείου και μεγάλες τσάντες μπαινόβγαιναν στο Γραφείο των Καθηγητών. Κάτι νέο ετοιμάζεται! Αναμένουμε περίεργοι…

Ο εκκλησιασμός αυτού του μήνα είχε κάτι ξεχωριστό. Δεν έγινε στην ξηρά αλλά μέσα στη θάλασσα. Δεν έγινε μέσα σε έναν ναό της πόλης μας αλλά στο εκκλησάκι ενός …πλοίου! Και τι πλοίου! Του θρυλικού θωρηκτού «Γ. ΑΒΕΡΩΦ»! Βρεθήκαμε εκεί, πλάι σε υψηλόβαθμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού μας, στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, που λειτουργούνταν σε μια πολύ σημαντική για την ιστορία του πλοίου αλλά και της χώρας μας μέρα. Όπως μας είπε ο λειτουργός στρατιωτικός ιερέας, η 3η Δεκεμβρίου, μέρα της επίσκεψής μας, είναι η επέτειος της νικηφόρας συμμετοχής του πλοίου στη Ναυμαχία της Έλλης (1912), με την οποία απελευθερώθηκε απ΄ τον τουρκικό ζυγό η Μακεδονία μας και τα νησιά του Αιγαίου.

Ο επισκέπτης του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» δεν μπορεί να μην υποβληθεί από το χώρο και να μην νιώσει δέος και θαυμασμό για το ηρωικό πλήρωμα που είχε στον καιρό της δόξας του! Παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο για τις ηρωικές ναυμαχίες του, τον εξοπλισμό του, τις μηχανές του κ.ά. Ύστερα, ένα από τα μέλη του πληρώματος μας έκανε αναλυτική ξενάγηση σε όλα τα μέρη του πλοίου. Εντύπωση μας έκανε και ο χώρος όπου εργάζονταν, έτρωγαν και κοιμούνταν οι ναύτες του, τα κρεμαστά απ΄ το «ταβάνι» κρεβάτια τους, τα σαλόνια των αξιωματικών με επίπλωση της εποχής, τα μαγειρεία και κυρίως η πληροφορία ότι σε καιρό ειρήνης το πλοίο είχε 550 ναύτες ενώ σε καιρό πολέμου περισσότερους! Αξίζει να επισκεφτούν όλοι οι νέοι μας αυτό το ξεχωριστό «πλωτό» ιστορικό μας μουσείο!

Οι Παρατηρητές (Νεκτ. Κοτσομούρας, Β΄ Λυκ. & Γ. Λάτσης, Α΄ Λυκ.)
& Σία (Αθ. Κουζή, Α΄ Γυμν.)