Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Εκδρομή στην Πνύκα

Τίς ἀγορεύειν βούλεται;

 

Εκδρομή στην Πνύκα

 

            Στις 6 Οκτωβρίου, το σχολείο μας είχε την ευχάριστη ευκαιρία να πραγματοποιήσει την πρώτη εκδρομή για αυτό το σχολικό έτος και συγκεκριμένα στον λόφο του Φιλοπάππου, στην Αθήνα και κατόπιν στην Πνύκα.

            Αρχικά, επισκεφθήκαμε τον ναό του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη. Με τη βοήθεια των υπεύθυνων ξεναγών του οργανισμού “Μουσείων Δράσεις” εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας σχετικά με το όνομα του πολύπαθου βυζαντινού αυτού ναού και τα θαυμαστά γεγονότα που τον συνοδεύουν. Με πολύ ενδιαφέρον ακούσαμε και για την επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου στην αρχαία Αθήνα, ο οποίος στην Πνύκα κήρυξε τον Λόγο του Θεού προς τους δύσπιστους ειδωλολάτρες Αθηναίους.

            Στη συνέχεια, η Α’ και η Β’ Γυμνασίου συμμετείχαμε σε βιωματική δράση  με θέμα τον “εξοστρακισμό” στην αρχαία Αθήνα. Εκεί ακούσαμε για τρεις περιπτώσεις άδικου εξοστρακισμού και σαν αρχαίοι Αθηναίοι ψηφίσαμε για το ποιον θα σώζαμε από την εξορία: τον Θεμιστοκλή, τον Κίμωνα ή τον Αριστείδη; Οι υπόλοιπες τάξεις περπάτησαν μέχρι τον λόφο του Φιλοπάππου και ατένισαν την πόλη της Αθήνας ως τον Πειραιά. Άριστη ευκαιρία, για να αντιληφθεί ο σύγχρονος περιηγητής την τοποθεσία και το μήκος των Μακρών Τειχών.

            Έπειτα, το σχολείο μας συγκεντρώθηκε στον λόφο της Πνύκας, στο μέρος όπου άνθισε η δημοκρατία. Μέσα από μία αναπαράσταση της “Εκκλησίας του Δήμου” και με τη βοήθεια της εκπαιδευμένης ρητορικής ομάδας του σχολείου νιώσαμε το μεγαλείο της αθηναϊκής δημοκρατίας. Η ξενάγηση έκλεισε με μια πραγματικά συγκινητική αναπαράσταση του λόγου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη προς τους μαθητές της Αθήνας, γεγονός που είχε λάβει χώρα στην Πνύκα το 1838. 

            Αυτή η συναρπαστική ημέρα έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς μετά την πνευματική “τροφή” ακολούθησε η υλική… Επιστρέφοντας κάναμε μια στάση σε ένα από τα μεγάλα κέντρα αναψυχής ταξιδιωτών, για να απολαύσουμε πεντανόστιμες λιχουδιές!

            Κρατώντας ως ενθύμιο τα όστρακα της ψηφοφορίας στις αποσκευές μας  και τις ευχάριστες αναμνήσεις, ανυπομονούμε να μάθουμε για την επόμενη εξόρμησή μας.

 

 

Γιάννης Κουτσόπουλος

Α’ Γυμνασίου