Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα

Συμμετοχή σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τον Άγιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, το σχολείο μας έδωσε τη μοναδική ευκαιρία στους μαθητές του Λυκείου να παρευρεθούμε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που διεξάγονται στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, με αφορμή φυσικά τη μεγάλη ημέρα της εορτής του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου.
Ξεκινήσαμε λοιπόν, το απόγευμα από το σχολείο με τελικό προορισμό την αίθουσα ομιλιών του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, η οποία ήταν κατάμεστη, κάτι που μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Το θέμα της ομιλίας ήταν ο βίος του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή. Ομιλητές ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης Γέροντας Εφραίμ και ο καθηγητής θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Απόστολος Νικολαΐδης.
Αρχικά ο κ. Νικολαΐδης μας εισήγαγε στον βίο του Αγίου Ιωσήφ. Γιος πολύτεκνης οικογένειας από την Πάρο. Ο Άγιος Ιωσήφ αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και να αφιερωθεί στον Θεό, ύστερα από ένα όραμα που είχε δει. Έτσι, μόνασε στο Άγιο Όρος έχοντας ως πνευματικό του οδηγό τον Άγιο Δανιήλ τον Κατουνακιώτη. Ωστόσο, ο Άγιος επιζητούσε μία ακόμα αυστηρότερη ασκητική ζωή, γι΄ αυτό και αποφάσισε να απομονωθεί σε μία σπηλιά. Εκεί, με τον συνασκητή του Αρσένιο υποτάχτηκαν στον Γέροντα Εφραίμ.
Ύστερα, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας ανέλυσε τον σύγχρονο ησυχασμό. Αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν την πορεία του ησυχασμού πριν και μετά τον θεμελιωτή του, τον Άγιο Ιωσήφ. Ο Μητροπολίτης έκανε λόγο για το θαύμα που συντελέστηκε στην Αμερική. Η παρακαταθήκη του Αγίου Ιωσήφ μεταλαμπαδεύτηκε και στους μεταγενέστερούς του. Πιο συγκεκριμένα, από εκείνο το σπήλαιο ο Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνα κατάφερε να ιδρύσει 19 μοναστήρια σε ΗΠΑ και Καναδά.
Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον Γέροντα Εφραίμ της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. Ανέφερε πως πολλοί περνούσαν τον Άγιο Ιωσήφ για «πλανεμένο», λόγω του απίστευτου ζήλου του για την ασκητική ζωή. Παρόλο που ήταν απομονωμένος, βοηθούσε πάντα τους συνανθρώπους του αποστέλλοντας επιστολές, ενώ έδινε ακόμα και το λιγοστό φαγητό του στα ποντίκια της σπηλιάς.
Ένα από τα πιο σπουδαία συμπεράσματα που συνήγαγαν οι ομιλητές είναι ότι εμείς οι απλοί άνθρωποι μπορούμε να εφαρμόσουμε το παράδειγμα του Αγίου Ιωσήφ, όχι με το να γινόμαστε ασκητές σε σπηλιά, αλλά με το να επικρατεί γαλήνη στην καρδιά μας. Αυτό βέβαια είναι κάτι που επιτυγχάνεται μόνο με την κοινωνία μας με τον Θεό.
Ύστερα από την ομιλία ακολούθησαν οι ερωτήσεις του κοινού. Σε μία από αυτές όμως πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Σε ερώτηση ακροάτριας σε σχέση με το πώς βιώνει η Εκκλησία τον χρόνο, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, αφού έδωσε τη
διάσταση του χρόνου σύμφωνα με την επιστήμη της φυσικής, τόνισε πως οι άνθρωποι που έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα αγιότητας, όπως ο Άγιος Ιωσήφ, είναι «έξω» από τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ο Θεός τους δίνει την ικανότητα να αντιλαμβάνονται πράγματα που οι υπόλοιποι δεν μπορούμε.
Αφού τελείωσε η ομιλία, μπήκαμε στον Ναό και προσκυνήσαμε τα άγια λείψανα του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.
Πριν φύγουμε πήραμε την ευλογία του Μητροπολίτη Μεσογαίας, κ. Νικολάου. Η εκδρομή αυτή ήταν πολύ ιδιαίτερη, καθώς μέσα από την ανάλυση του βίου ενός σύγχρονου Αγίου, ωφεληθήκαμε πνευματικά.
Αγγελική Κυριαζή
Γ’ Λυκείου