Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

Την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου το σχολείο μας διοργάνωσε μία γιορτή με αφορμή την εθνική μας επέτειο. Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσλαλιά στη σημαία και έπειτα η χορωδία έψαλε το απολυτίκιο της ημέρας, καθώς μαζί με την επέτειο της εισόδου της Ελλάδας στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, τιμάται και η Αγία Σκέπη. Ακολούθησαν ποιήματα από μαθητές της Α’ Γυμνασίου. Η γιορτή συνεχίστηκε με την απονομή βραβείων και αριστείων προόδου στους διακριθέντες μαθητές της περσινής χρονιάς, καθώς και την παράδοση της σημαίας στη φετινή σημαιοφόρο. Η υπόλοιπη ώρα ήταν αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στην ανάμνηση των γεγονότων της ένδοξης αλλά και τραγικής εκείνης περιόδου. Αυτό το μέρος της εκδήλωσης άρχισε με ποιήματα σχετικά με τις γυναίκες της Ηπείρου και τη συμβολή τους στον αγώνα, την αυταπάρνηση και τις κακουχίες των στρατιωτών στα βουνά της Αλβανίας. Τα ποιήματα απαγγέλθηκαν από παιδιά της Β’ Γυμνασίου. Σειρά είχε η παρουσίαση του χρονικού του πολέμου από μαθήτριες της Γ’ Λυκείου. Η αφήγηση ξεκίνησε από τη συμμαχία Χίτλερ – Μουσολίνι στην Ευρώπη, την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία και εστιάστηκε στην Ελλάδα. Από τον τορπιλισμό του καταδρομικού «Έλλη», το τελεσίγραφο της Ιταλίας, τη σθεναρή αντίσταση των Ελλήνων και τη νίκη τους στην Αλβανία, μέχρι την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων, την κατοχή, την αντίσταση και την απελευθέρωση. Κατά τη διάρκεια της γιορτής η χορωδία του σχολείου ερμήνευσε σχετικά με την ημέρα τραγούδια, υπό την καθοδήγηση του Μουσικού μας και τη συνοδεία πιάνου. Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με απονομή πτυχίων Αγγλικών και φυσικά τον εθνικό ύμνο.

Η μέρα όμως δεν τελείωσε εκεί, αφού η σημαιοφόρος και οι παραστάτες μετέβησαν στο Ηρώο στην Κόρινθο για την τελετή κατάθεσης στεφάνων. Δύο μαθητές από το σχολείο μάλιστα κατέθεσαν στεφάνι προς τιμήν των πεσόντων, εκπροσωπώντας όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της περιοχής.

Η ημέρα αυτή ήταν εξαιρετικά σημαντική, καθώς τέτοιες γιορτές μας υπενθυμίζουν την ιστορία μας και μέσω αυτών αποδίδουμε ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για χάρη της πατρίδας μας, των αξιών και των ιδανικών μας.