Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Επίσκεψη στη Βερόνα

Επίσκεψη στη Βερόνα

Μια αντιπροσωπεία μαθητών της Γ΄ Λυκείου, μέλη του ρητορικού ομίλου των Εκπαιδευτηρίων, είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο 7ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο που έλαβε χώρα στη Βερόνα της Ιταλίας από 1 έως 5 Μαρτίου 2023 και είχε ως θέμα του «Κοινές Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες και η Συνεισφορά της Ελλάδας και του Πολιτισμού της στη Διαμόρφωσή τους» . Έχοντας στη διάθεσή μας τέσσερις γεμάτες μέρες, τις οποίες αξιοποιήσαμε πλήρως, περιηγηθήκαμε στους πλακόστρωτους δρόμους της Βερόνας και στα κανάλια της Βενετίας.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, και στο υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο Veronafiere-Palaexpo,  αφού παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον δρώμενα και εισηγήσεις των υπολοίπων συμμετεχόντων Σχολείων, κληθήκαμε να παρουσιάσουμε τη δική μας εργασία με θέμα Η διαχρονική ελληνική παιδεία ως δομικό στοιχείο του αυθεντικού ανθρωπισμού. Η παρουσίασή μας απέσπασε θερμά σχόλια και τα συγχαρητήρια των παρευρισκομένων και των διοργανωτών.

Τις υπόλοιπες μέρες της διαμονής μας στην πόλη της Βερόνας επισκεφθήκαμε τα κύρια αξιοθέατα: την ιστορική αρένα, το σπίτι της Ιουλιέτας και το επιβλητικό Κάστρο Castelvecchio, από τα πέτρινα τείχη του οποίου ατενίσαμε ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα· δεν παραλείψαμε να επισκεφθούμε και την Piazza delle Erbe, στην καρδιά της πόλης.

Το στοιχείο που διάνθισε την εκδρομή μας ήταν η ημερήσια εξόρμησή μας στη Βενετία. Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια της πόλης, μέσα από τις γέφυρες και τα κανάλια της, φθάσαμε στον ιστορικό Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου με τον ομώνυμο Ναό και τα ξενιτεμένα Βυζαντινά Άλογα, αλλά και την περίφημη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη. Ξεναγηθήκαμε και στο Παλάτι των Δόγηδων· περνώντας μάλιστα τη Γέφυρα των Στεναγμών προκειμένου να κατεβούμε στη συνέχεια στα σκοτεινά και υγρά μπουντρούμια του Παλατιού, νιώσαμε στο πετσί μας την υγρασία να μας διαπερνά και συνειδητοποιήσαμε τι σήμαινε να είσαι κατάδικος τις εποχές που κυβερνούσε η Μεσαιωνική Αριστοκρατία και γιατί στέναζαν στην τελευταία γέφυρα αντικρύζοντας για τελευταία φορά το φως του Ήλιου. Ο χρόνος περνούσε απρόσμενα γρήγορα και η εκδρομή μας έκλεισε με μια ευχάριστη βραδινή βόλτα και για κάποιους με την ευκαιρία παρακολούθησης της Α΄ Στάσης των Χαιρετισμών μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων.

Το ταξίδι έφτασε στο τέλος του χαρίζοντάς μας μοναδικές στιγμές, εικόνες και γεύσεις, καθώς και αξέχαστες αναμνήσεις. Ευχαριστούμε το σχολείο και τους καθηγητές μας για αυτή την ανεπανάληπτη εμπειρία και ανυπομονούμε για περισσότερες δράσεις στο μέλλον.