Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Εκδήλωση για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε επετειακή εθνική εκδήλωση από τα Εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος» Ισθμού Κορίνθου. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην Κύπρο και συγκεκριμένα στα γεγονότα του 1974, το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Στο Α΄ μέρος της εκδήλωσης εκφωνήθηκε ομιλία από τον κ. Αφεντούλη Λαγγίδη με θέμα «Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Το πριν και το μετά μιας επαναλαμβανόμενης επιθετικής συμπεριφοράς». Ο ομιλητής φώτισε άγνωστες πτυχές του ζητήματος, φανερώνοντας με τρόπο τεκμηριωμένο ότι η εισβολή στην Κύπρο ήταν αποτέλεσμα και παλαιότερων από το 1974 πολιτικών της Τουρκίας. Επίσης, επεσήμανε γεγονότα που δείχνουν ότι, ακόμη και 50 χρόνια μετά, αυτή η επιθετική πολιτική δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Στο Β΄ μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «Απόστολος Παύλος» το έργο δύο σπουδαίων μοναστηριών της Κύπρου, της Μονής Παναγίας του Κύκκου και της Μονής Παναγίας του Μαχαιρά. Οι μαθητές απέδωσαν με ζωντάνια και παλμό τις σχετικές αφηγήσεις και τραγούδια και μας μετέφεραν στην πνευματική ατμόσφαιρα των Μονών.

Στη συνέχεια η Θεατρική ομάδα του Σχολείου παρουσίασε θεατρικό έργο αφιερωμένο στη Λέλα Χριστοδουλίδου, η οποία ήταν προϊσταμένη του Νοσοκομείου Κερύνειας το 1974. Το θεατρικό έργο είναι βασισμένο στις μαρτυρίες της Χριστοδουλίδου για τα κρίσιμες ημέρες του καλοκαιριού του 1974. Μέσα από τις εμπειρίες της ηρωίδας, ζωντάνεψαν επί σκηνής πρόσωπα και γεγονότα του 1974. Κατανοήσαμε έτσι βαθύτερα την επιθετικότητα και σκληρότητα της τουρκικής πλευράς, τον ρόλο και τις ευθύνες πρωταγωνιστών της εποχής και τον πόνο που βίωσαν οι απλοί άνθρωποι.

Η εορτή διανθίστηκε από την ερμηνεία της Χορωδίας του Σχολείου, η οποία ενθουσίασε και συγκίνησε το κοινό, παρουσιάζοντας τραγούδια σχετικά με τους διαχρονικούς αγώνες της μαρτυρικής νήσου.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, καθώς εκδηλώσεις με τέτοιο περιεχόμενο διατηρούν αναλλοίωτη την ιστορική μνήμη και προετοιμάζουν τη νέα γενιά για τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.