Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Επίσκεψη στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Επίσκεψη στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής 

http://www.elmp.gr

Το σχολείο μας επισκέφτηκε το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. .

Το μουσείο αυτό αποτελεί ένα εγχείρημα που βασίζεται σε δωρεές υπολογιστών, λογισμικού και άλλων αντικειμένων από το χώρο της Πληροφορικής & της Τεχνολογίας γενικότερα. Ο υπεύθυνος μας ξενάγησε, μας έκανε μια αναδρομή στην ιστορία της Επιστήμης της Πληροφορικής, δείχνοντας μας συσκευές και τεχνολογικά επιτεύγματα τα οποία χρονολογούνται από τα μέσα του 20ου αιώνα και έπειτα. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς, καθώς είδαμε & περιεργαστήκαμε υπολογιστές που μόνο στο Διαδίκτυο, σε βιβλία και σε ανάλογα βίντεο εκπαιδευτικού περιεχομένου είχαμε συναντήσει. Αντιληφθήκαμε από πρώτο χέρι λοιπόν πως ξεκίνησε αυτό το τόσο σημαντικό για την εποχή μας τεχνολογικό επίτευγμα, πως ήταν στα πρώτα του βήματα και πως έχει εξελιχθεί ως σήμερα.

Πέρα από τα αμιγώς υπολογιστικά συστήματα, είδαμε πως ήταν στο εμβρυακό τους στάδιο οι πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας, καθώς και παιχνιδοκονσόλες  από τη δεκαετία του ’70 και μετά, ενώ είχαμε την ευκαιρία όλα αυτά όχι απλά να τα παρατηρήσουμε, αλλά να τα αγγίξουμε, να τα “δουλέψουμε” ! Υπήρχει και μια βιβλιοθήκη με ελληνικά περιοδικά Τεχνολογίας & Πληροφορικής από τη δεκαετία του ’90 και 2000, όπου είχαμε τη δυνατότητα να ξεφυλλίσουμε και να πάρουμε μια γεύση για τον τεχνολογικό τύπο της εποχής.

 Ήταν πραγματικά μια νοσταλγική στιγμή για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, καθώς οι παιδικές αναμνήσεις ζωντάνεψαν και πάλι μπροστά μας, ενώ οι μαθητές ενθουσιάστηκαν τόσο από την εξαιρετική και παραστατικότατη ξενάγηση-παρουσίαση του υπευθύνου όσο και από το ίδιο το περιεχόμενο του μουσείου!  Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους υπευθύνους για αυτή την ευχάριστη αναδρομή.

Τέλος, αφού  όσοι ήθελαν προμηθεύτηκαν σουβενίρ φτιαγμένα με μεράκι & φαντασία, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε και μια βόλτα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος μετά την ξενάγηση, όπου περπατήσαμε και απολαύσαμε την ηλιόλουστη ανοιξιάτικη ημέρα.