Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ

eco16Την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδρομή της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας. Προορισμός μας ήταν το ηλιακό χωριό στον δήμο Λυκόβρυσης.

ρόκειται για ένα οικιστικό συγκρότημα 435 ηλιακών κατοικιών, οι οποίες στεγάζουν δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Το ηλιακό χωριό της Λυκόβρυσης δημιουργήθηκε το 1984 και ήταν μία από τις τρεις προσπάθειες που έγιναν τότε διεθνώς για κάτι παρόμοιο και η μόνη που συνεχίστηκε, καθώς τα άλλα δύο ηλιακά χωριά στην Ισπανία και το Μαρόκο σταμάτησαν τη λειτουργία τους λίγα χρόνια μετά. Στόχος του είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος να ικανοποιούνται παράλληλα με την ικανοποίηση των σύγχρονων οικιακών ανέσεων και κοινωνικών εξυπηρετήσεων. Η ηλιακή ακτινοβολία αξιοποιείται μόνο για τη θέρμανση χώρων και την παροχή ζεστού νερού.

Την ομάδα μας υποδέχτηκε στα γραφεία του ηλιακού χωριού ο υπεύθυνος της συντήρησης των συστημάτων. Μας έδωσε πληροφορίες για το χωριό και στη συνέχεια μας ξενάγησε και στο λεβητοστάσιο. Έπειτα, βγήκαμε στον εξωτερικό χώρο και μελετήσαμε τον τρόπο κατασκευής των κατοικιών. Στο ηλιακό χωριό έχουν εγκατασταθεί έξι βασικοί τύποι ενεργειακών συστημάτων. Η θέρμανση χώρων και η παροχή ζεστού νερού οικιακής χρήσης γίνεται από 17 συνολικά διαφορετικούς συνδυασμούς αντλιών θερμότητας ηλιακών συλλεκτών. Η εξοικονόμηση ενέργειας υπολογίζεται από τη μελέτη 45 έως 90% ανάλογα με το σύστημα.

Στην καλύτερη αποδοτικότητα των συστημάτων συμβάλλουν και άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως είναι η επιπλέον μόνωση πάχους 10 εκατοστών, ο προσανατολισμός των κατοικιών, οι οποίες προστατεύονται από βορινούς ανέμους, και το ότι έχουν τοποθετηθεί τέντες δύο ειδών, δηλαδή και ηλιοπροστασίας και αεροπροστασίας. Επίσης, τα σπίτια έχουν φυτεμένα γύρω τους φυλλοβόλα δέντρα, ώστε να έχουν σκιά και δροσιά το καλοκαίρι και περισσότερο ήλιο το χειμώνα.

Η αλήθεια είναι ότι ακούγοντας για το ηλιακό χωριό πριν το επισκεφθούμε, περιμέναμε ότι θα δούμε από κοντά ένα έργο σύγχρονο και πρότυπο, όσον αφορά τις σύγχρονες περιβαλλοντικές ανάγκες, έστω κι αν έχει κατασκευαστεί από το 1984. Αυτό, όμως, που διαπιστώσαμε είναι ότι η συντήρηση των μηχανημάτων όλα αυτά τα χρόνια είναι ελλιπής, διότι το ενδιαφέρον της πολιτείας είναι μηδαμινό. Το αποτέλεσμα είναι να λειτουργεί πλήρως μόνο το 10% των συστημάτων θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού. Από την άλλη μεριά, η ανταπόκριση των κατοίκων του ηλιακού χωριού στις συστάσεις για σωστή χρήση των συστημάτων δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Επομένως, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το αν εξυπηρετείται ο διπλός στόχος που προαναφέρθηκε για εξοικονόμηση ενέργειας και παροχή οικιακών ανέσεων. Γίνεται αντιληπτό ότι στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος πρέπει να γίνουν πολλά βήματα προόδου και από την πολιτεία αλλά και από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.
 

Μαυροπούλου Αναστασία, Α΄ Λυκείου

 

 

ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Στις μέρες μας όλο και περισσότερες εταιρείες επενδύουν στην «πράσινη οικονομία», η οποία μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στη γενικότερη ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Όμως, τι ακριβώς είναι η πράσινη οικονομία; Είναι μια ευκαιρία για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού κόστους των ενεργειών του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη. Παράλληλα, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες και οικονομολόγους, η «πράσινη οικονομία» είναι ένας τρόπος να βγούμε από την οικονομική κρίση.
Το θέμα είναι προς τα πού θα κατευθυνθούν οι επενδύσεις. Μια ματιά σε ορισμένα στατιστικά της οικονομίας μάς λέει πολλά. Ενδεικτικά, λοιπόν, η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία «παράγει» περίπου 1,9 τρις δολάρια και απασχολεί 4,4 εκατ. ανθρώπους και, παράλληλα, η παγκόσμια παραγωγή σιδήρου παράγει 500 δις δολάρια και απασχολεί 4,5 εκατ. ανθρώπους. Την ίδια στιγμή, περίπου 1,2 εκατ. άνθρωποι εργάζονται για την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα σε τέσσερις χώρες, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Κίνα. Πάνω από 2,3 εκατ. εργάζονται στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές παγκοσμίως. Πάνω από 600.000 άνθρωποι εργάζονται στην παραγωγή θερμικής ενέργειας από τον ήλιο στην Κίνα.
Επίσης, είναι εντυπωσιακό ότι η παγκόσμια αγορά για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αφορούν το περιβάλλον αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 1.000 δις ευρώ, σύμφωνα με Γερμανούς συμβούλους. Εκτιμάται ότι αυτή η αγορά θα μπορούσε να διπλασιαστεί το 2020. Για παράδειγμα, στη Γερμανία η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει σήμερα τζίρο 22 δις δολάρια και απασχολεί 214.000 εργαζομένους, με προοπτική το 2010 να δημιουργήσει 700.000 νέες θέσεις εργασίας και συνολικό τζίρο γύρω στα 2.030,460 δις ευρώ. Την άνοιξη η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διπλασιάσει την εθνική χρηματοδότηση που αφορά την έρευνα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα 3,4 δισ. δολάρια. Οι αγρότες που στην Ανατολική Αφρική καλλιεργούν βιολογικά ή σχεδόν βιολογικά έχουν καταφέρει να αυξήσουν το εισόδημά τους, καθώς δεν αγοράζουν φυτοφάρμακα ή λιπάσματα.
Από όλα αυτά αποδεικνύεται ότι οι δυνατότητες για ανάπτυξη που προσφέρει η «πράσινη οικονομία» είναι πολλές. Αρκεί οι πολιτικοί να εξετάσουν προσεκτικά τα νέα δεδομένα και να δείξουν αποφασιστικότητα και τόλμη. Εμείς, οι νέοι άνθρωποι, μπορούμε να ελπίζουμε σε σημαντικές μελλοντικές ωφέλειες από μια τέτοια εξέλιξη.

Παναγιώτης Μπάνος, Β΄ Γυμνασίου