Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010

Με τη Γιορτή της Σημαίας ξεκίνησαν και φέτος στο σχολείο μας οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του 1940. Απαγγέλθηκαν ποιήματα και αντήχησαν πατριωτικά τραγούδια. Ύστερα με επισημότητα παραδόθηκε η Σημαία του Σχολείου μας στη Σημαιοφόρο και τους παραστάτες. Όλη η σχολική μας κοινότητα χειροκρότησε τα παιδιά αυτά που διακρίθηκαν για την επίδοσή τους, καθώς και τα υπόλοιπα που παρέλαβαν αριστείο. Επίσης στην ίδια εκδήλωση με χαρά παρέλαβαν τα διπλώματά τους οι συμμαθητές μας που μέσω των φροντιστηρίων του Σχολείου μας συμμετείχαν με επιτυχία στις εξετάσεις του ECCE (για την Αγγλική γλώσσα), των DELF (για τα Γαλλικά) και του Cambridge (για τους Η/Υ) – και ήταν πολλοί! Αλλά και τα μέλη της περσινής Περιβαλλοντικής Ομάδας παρέλαβαν επαίνους για την επιτυχημένη εφαρμογή του Περιβαλλοντικού Προγράμματος 2009-2010, που είχε αντικείμενο τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και τίτλο «Ο καλός ο μαθητής ενέργεια εξοικονομεί για το καλό της γης». Όλα αυτά εξηγούν γιατί πάντα η γιορτή αυτή ξεσηκώνει στο Σχολείο μας έναν αέρα ενθουσιασμού!..

 

Την ίδια μέρα ακολούθησε η Γιορτή για το ηρωικό ΟΧΙ. Τα ποιήματα και τα κείμενα πλαισιώθηκαν με ζωντάνια από τα τραγούδια της χορωδίας μας, που τη συνόδευσε η μικρή μας ορχήστρα. Αλλά για μια ακόμη φορά την παράσταση έκλεψε το θεατρικό. Είχε τίτλο «Των Ελλήνων η ψυχή» κι αναφερόταν στην παλικαριά των στρατιωτών μας κατά την επίθεση για την κατάληψη της Κορυτσάς. Οι συμμαθητές μας, υποδυόμενοι πάνω στη σκηνή τους φαντάρους του ΄40, μας συγκίνησαν με τον ηρωισμό της ελληνικής ψυχής.

 

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου συμμετείχαμε στη μαθητική παρέλαση στην Κόρινθο. Συμμαθητές και συμμαθήτριες παρελάσαμε με καμάρι, με σοβαρότητα και με έντονο το αίσθημα ότι και μ΄ αυτόν τον τρόπο τιμούμε αυτούς που αντιστάθηκαν, αυτούς που έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα, προκειμένου να υπερασπιστούν την πατρίδα μας, και χάραξαν σε όλους εμάς τους μεταγενέστερους Έλληνες το δρόμο του χρέους.

 

Μοναδική εμπειρία ήταν το μήνα αυτό η τετραήμερη εκδρομή που οργάνωσε το Σχολείο μας στην Ήπειρο και τη Β. Ήπειρο! Τα παιδιά και οι ενήλικες που συμμετείχαν δήλωσαν κατενθουσιασμένοι και συγκινημένοι για όσα είχαν την ευκαιρία να δουν, να ακούσουν και να ζήσουν στα μέρη που ξεδιπλώθηκε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας μας από τα αρχαία χρόνια αλλά ιδίως στα νεότερα, κατά το θρυλικό έπος του 1940. Είναι πραγματικά κρίμα που όλα αυτά δεν τα γνωρίζουμε από κοντά εμείς οι νεοέλληνες: το Αργυρόκαστρο, την Κλεισούρα, το Βουθρωτό, την Απολλωνία, το Κολικόντασι του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού. Έτσι, η εκδρομή αυτή προστέθηκε συν Θεώ σαν πολύτιμος κρίκος στην αλυσίδα των εκδρομών που έχει κάνει το Σχολείο μας σε μέρη – ορόσημα για την πίστη και το έθνος μας…

Ο Παρατηρητής (Λεων. Τσούκαλας, Β΄ Λυκείου)

και Σία (Αλέξ. Πιλίλης, Β΄ Λυκείου)