Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΠΕ ΑΚΡΑΤΑΣ

100_0994 Η Π. Ο. του Σχολείου μας με υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Ανδρέα Κουτσόπουλο επισκεφτήκαμε το ΚΠΕ Ακράτας, με σκοπό να γνωρίσουμε τον υγροβιότοπο της λίμνης Τσιβλού.

Η υποδοχή που μας έκαναν οι αρμόδιοι ήταν πολύ φιλική. Αρχικά μας οδήγησαν σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα όπου παρακολουθήσαμε μια θεωρητική ενημέρωση σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης νερού. Στη συνέχεια πήραμε το δρόμο για τη λίμνη. Διανύσαμε μια διαδρομή 35 περίπου λεπτών. Το τοπίο που αντικρίσαμε στη διαδρομή αλλά και φτάνοντας στη λίμνη ήταν επιβλητικό. Εκεί χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες: σε παραγωγούς, σε καταναλωτές και σε αποικοδομητές. Πήραμε τα αναγκαία σύνεργα για την περιβαλλοντική δραστηριότητά μας και ξεκινήσαμε την περιήγηση γύρω από τη λίμνη.

 Ο κ. Κων/νος Παπακωνσταντίνου, υπεύθυνος του προγράμματος, μας ενημέρωσε για την εντόπια χλωρίδα και την πανίδα και μας παρακίνησε να αναζητήσουμε τα χαρακτηριστικότερα είδη φυτών, ετοιμάζοντας μάλιστα κι ένα φυτολόγιο. Η διαδρομή που περπατήσαμε είχε δύσκολα σημεία, λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους. Και ως εκ τούτο περιπέτεια. Εμείς όμως, ως μέλη περιβαλλοντικής ομάδας …εξοικειωμένα με το περιβάλλον (!), αντιμετωπίσαμε τα εμπόδια με χιούμορ και τραγούδι. Σε όλους θα μείνει αξέχαστη η στάση μας σε ένα από τα ομορφότερα μέρη πάνω απ΄ τη λίμνη για να τραγουδήσουμε το γνωστό παραδοσιακό τραγούδι «Ο σπίνος». Με τις υποδείξεις του υπευθύνου εντοπίσαμε σημάδια της αρνητικής ανθρώπινης επέμβασης: παράνομη υλοτομία και δόμηση, αλόγιστη θήρα και ίχνη στο έδαφος από αγωνιστικές μοτοσικλέτες ανώμαλου δρόμου. Στο τέλος ως ομάδες κληθήκαμε να συμπληρώσουμε φύλλα εργασίας, να προτείνουμε τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων και ευαισθητοποίησης των τοπικών αρχών, των κατοίκων της περιοχής και των επισκεπτών για την προστασία της λίμνης, και να παρουσιάσουμε τις εργασίες μας.

 Η επίσκεψή αυτή μας μόρφωσε, μας ευαισθητοποίησε και μας έκανε να νιώσουμε χαρά και μια εσωτερική ικανοποίηση. Σημαντικό ρόλο έπαιξε σ΄ αυτό και η ομορφιά της φύσης αλλά και η υπέροχη παρέα μας.

 Αναπάντεχος ήταν ο αποχαιρετισμός που μας επιφύλαξε ο υπεύθυνος του ΚΠΕ, που μας είπε: «Σας αποχωρίζομαι με ιδιαίτερη συγκίνηση, γιατί μέσα από τις δεκάδες επισκέψεις σχολείων των οποίων έχω αναλάβει την ξενάγηση είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι θαυμασμό, όχι μόνο για την ολοπρόθυμη συμμετοχή σας σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος αλλά και για τη γενικότερη εικόνα που παρουσιάζετε ως σχολείο, συνδυάζοντας το ήθος και τη ζωντάνια».

Ο εκπρόσωπος των μελών της Π.Ο.

 

{gallery}ecoh{/gallery}