Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Εκπαιδευτήρια
"ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"
Κορίνθου

Ημέρα Αθλητισμού 2022 – Σπάρταθλον

ΗΜΕΡΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»

Συμμετοχή των  Εκπαιδευτηρίων «Απόστολος Παύλος» στο διεθνές αθλητικό γεγονός , ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.

Η Διεύθυνση των  Εκπαιδευτηρίων  «Απόστολος Παύλος»  στα πλαίσια της σχολικής παιδαγωγικής της αποστολής, δεν  περιορίζεται  μόνο στα διανοητικά και θεωρητικά καθήκοντα  εκπαίδευσης των μαθητών της .  Επιδιώκει ταυτόχρονα , στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής ,να προωθεί εκτός από την βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων των μαθητών ,την  αγωγή και το πνευματικό παράδειγμα του Αγώνα και της προσπάθειας που προκύπτει μέσα από το αθλητικό γεγονός.

    Το σχολείο μας, καταφάσκει τις αγαθές πράξεις και κινήσεις του σώματος, με την αγνή  ενέργεια της ψυχής  και προωθεί την παρακολούθηση αθλητικών  γεγονότων στα οποία πραγματώνονται μέγιστα σύμβολα ανδρείας και θάρρους. Έτσι ακριβώς, μαθητές και καθηγητές με ενθουσιασμό και με διάθεση συμμετοχής και προσφοράς,   παρευρεθήκαμε όλοι στις εορταστικές εκδηλώσεις του διεθνούς ετήσιου αθλητικού γεγονότος : ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.

    Οι μαθητές  με την καθοδήγηση των καθηγητών τους ,επιλέγοντας κεντρικό σημείο στον Ισθμό Κορίνθου μετέφεραν τον παλμό , την ένταση και την ζωντάνια της νέας γενιάς ,σε αθλητές και μέλη της οργανωτικής επιτροπής . Δημιούργησαν ιδιαίτερη αίσθηση στους ίδιους τους υπερμαραθωνοδρόμους  οι οποίοι μετέδιδαν κι αυτοί  την χαρά τους και ικανοποίηση τους προς τους μαθητές μας.

    Οι μαθητές μας ,έχοντας γνώση του ιστορικού γεγονότος του αρχαίου  πολεμιστή δρομέα  Φειδιππίδη που έτρεξε για τρεις ημέρες να ζητήσει βοήθεια από την Σπάρτη ,όταν οι Αθηναίοι αντιμετώπιζαν τους Πέρσες στο  Μαραθώνα το 490 π.Χ, κατανόησαν και  βιωματικά τον ρόλο της γυμναστικής και άθλησης κατά την αρχαιότητα.

    Πράγματι η σκληραγωγία  και αντοχή του σώματος, έκανε τους μαχητές των Ελληνικών δυνάμεων να νικούν επί του εδάφους και να  υπερτερούν οι κωπηλάτες των πλοίων  στις ναυμαχίες της Σαλαμίνας και της Μυκάλης κατά την διάρκεια των Μηδικών πολέμων το 480 π.Χ. Ήταν η άριστη φυσική κατάσταση των Ελλήνων που τους έκανε να γυρίσουν τάχιστα στην Αθήνα μετά την μάχη του Μαραθώνα, νομίζοντας ότι οι Πέρσες θα χτυπούσαν αμέσως την πόλη .

   Τις νίκες αυτές τις χρωστούσαν σε μεγάλο βαθμό στην αγάπη που είχαν για την  εκγύμναση και τον αθλητικό συναγωνισμό,  δημιούργημα   του αρχαίου «Ελληνικού Γυμνασίου» τόπου όχι μόνο άθλησης ,αλλά και χώρου αθλητικών και φιλοσοφικών συζητήσεων.

    Παράλληλα με το Σπάρταθλον εορτάσθηκε και η ημέρα Αθλητισμού σε όλα τα σχολεία της Ελληνικής επικράτειας. Στα εκπαιδευτήρια μας ,οι μαθητές μας έλαβαν μέρος σε αθλητικά αντικείμενα δρομικών αγωνισμάτων, άλματος σε μήκος και  σε αθλοπαιδιές καλαθοσφαίρισης και  πετοσφαίρισης. Ακολούθησαν παιδαγωγικά παιχνίδια ομαδικού  χαρακτήρα που αύξησαν την συμμετοχή και την αθλητική διάθεση όλων των μαθητών. Τα αγωνίσματα αυτά ακολούθησαν προκριματικούς και τελικούς κύκλους επιβραβεύοντας τους νικητές αλλά και ηττημένους για την προσπάθεια και την αγωνιστική τους ένταση.

    Ο καθ. Φυσικής Αγωγής αναφέρθηκε με ακρίβεια στο χαρακτήρα της αθλητικής αυτής ημέρας, η οποία πρέπει να δίνει σημασία στην συμμετοχή όλων των μαθητών, ώστε να υπάρχει βιωματική κατάκτηση όλων των ευεργετημάτων και αξιών που προκύπτουν μέσα από την άθληση. Χαρά, αγάπη ,συνεργασία, συναλληλία, κοινωνικοποίηση αλλά ταυτόχρονα  χαλάρωση και  εκτόνωση από τα πνευματικά καθήκοντα του σχολείου μας ,είναι μερικές από τις  καταστάσεις που αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια της ημέρας Αθλητισμού.

   Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί, η καθολική συμμετοχή και βοήθεια  ολόκληρης της σχολικής μονάδας από την πλευρά των συναδέλφων καθηγητών, για την επιτυχή τέλεση των αθλητικών δραστηριοτήτων ,δείγμα της τεράστιας σημασίας που επιδεικνύει η Διεύθυνση των εκπαιδευτηρίων Απόστολος Παύλος για τέτοιου είδους εκπαιδευτικές ημέρες, της ευρύτερης Ελληνικής  σχολικής κοινότητας.

            Γίνεται αντιληπτό  ότι η άθληση ως χαρά, ως προσπάθεια, ως αγώνας αποτελεί επιδίωξη των Εκπαιδευτηρίων «Απόστολος Παυλος». Η ενάρετη διαβίωση των μαθητών μας, εν τέλει, η παρουσία του Χριστού σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής, μεταβάλουν κάθε στιγμή, σε γιορτή, σε πανηγύρι, με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε ανθρώπινη έκφραση δράσης  και κάθε τέρψη, να αποτελεί θετική πτυχή της σχολικής μας δραστηριότητας.

 

 Αλέξανδρος Κωτσιόπουλος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής